Nakon što je skupina građana pokrenula peticiju Hrvatskoj radioteleviziji za otkazivanje angažmana komentatoru Luki Popovu u emisiji ”Peti dan”, organizirana je i druga peticija pod imenom ”Podrška Luki Popovu i slobodi govora” kojoj mu je dana potpora.

Podsjetimo, peticija kojom se traži otkazivanje ugovora Popovu tvrdi da je “javno propagirao diskriminaciju i segregaciju djece s Downovim sindromom na javnoj televiziji” u posljednjoj emisiji “Petog dana”.

Ono što je Popov napravio u toj emisiji jest da je pojasnio okolnosti  slučaja s prvom pričešću Adama Kadića u Gradištu, citirajući pri tome pojašnjenje župnika Alojzija Asića koje je ovaj objavio na našem portalu i ukazao na drugu stranu cijeloga slučaja. To je nekima, očito, dovoljan krimen Popova da se pokrene inicijativa za otkazivanje njegova ugovora.

Međutim, sada je stigla i reakcija.

“Mi, građani Republike Hrvatske i pretplatnici Hrvatske radiotelevizije, tražimo od Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a te uredništva emisije ‘Peti dan’ da poštuju slobodu mišljenja, govora i vjeroispovijesti u programu Hrvatske radiotelevizije”, stoji u peticiji potpore Luki Popovu.

“Neovisno o našim osobnim stajalištima, smatramo da dr. sc. Luka Popov kao znanstvenik fizičar, intelektualac i katolički javni djelatnik, ima pravo javno iznijeti mišljenje, temeljeno na Zakoniku kanonskog prava Katoličke Crkve kako je to učinio u emisiji ‘Peti dan’ emitiranoj 5. svibnja 2017. godine. Svaki pokušaj da se Luku Popova cenzurira samo zato što se njegovo mišljenje ne sviđa manjem dijelu građana Republike Hrvatske, iako njime nije ni prekršio niti pozvao na kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, smatrat ćemo udarcem na slobodu mišljenja, govora i vjeroispovijesti te smo u tom slučaju spremni iskoristiti sve dostupne pravne mehanizme protiv Hrvatske radiotelevizije”, piše u peticiji koja je potpisana s “Građani za slobodu govora”.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Bitno.net