Za svećenike Đakovačko osječke nadbiskupije zaređeni su: Domagoj Brkić (Župa sv. Katarine, djevice i mučenice, Nijemci), Antonio Pekić (Župa Blažene Djevice Marije, Nova Kapela) te Vladimir Sabo (Župa Uzvišenja sv. Križa, Ladimirevci). Josip Brnjić zaređen je za Družbu Duha Svetoga (Župa Bezgrešnog Srca Marijina, Slavonski Brod), objavljeno je na stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz predvoditelja slavlja, nadbiskupa Đuru, u koncelebraciji su bili pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić, nadbiskup u miru Marin Srakić i sedamdesetak svećenika. Posluživao je trajni đakon Ivan Tutiš. Nadbiskup je na početku misnoga slavlja podsjetio kako zajedno s čitavom Crkvom slavimo svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Sv. Petar, apostol, nebeski je zaštitnik katedrale i Prvostolnoga kaptola u Đakovu. Članovima Prvostolnog kaptola čestitao je 250. obljetnicu života i djelovanja te drevne i zaslužne ustanove u mjesnoj Crkvi. Također je podsjetio da slavimo i zaštitnike konkatedrale u Osijeku te zaštitnike gradova Đakova i Osijeka, koji su prvo i drugo sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Naglasio je da je svećeničko ređenje četvorice đakona za svećenike radost za Bogoslovno sjemenište, za Katolički bogoslovni fakultet, za ustanove redovničke formacije i studija kroz koje je prošao mladomisnik misionar, za obitelji i župe ređenika i za čitavu Nadbiskupiju te za Družbu Duha Svetoga.

‘Gospodin ima povjerenja u vas’

Tijekom prigodne homilije mons. Đuro Hranić  obratio se ređenicima:

„Dragi ređenici, Isus daje Petru novo ime: “Ti si Petar – Stijena”, daje mu novu važnost i određuje službu u svome mesijanskom projektu i poslanju. Riječ je o Isusovom pozivu koji nije plod bioloških mehanizama, koji nije rezultat društvenih procesa niti ekonomskih uvjeta, nije određen tijelom i krvlju, nego Božjom milošću, Božjim omogućavanjem nama ljudima da sudjelujemo u Kristovoj službi i poslanju, u identitetu “stijene” i “zaglavnoga kamena” u ostvarenju njegova nauma spasenja u našoj ljudskoj povijesti.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Ta Isusova riječ danas se ostvaruje i na vama: “A ja tebi Šimune, Josipe, Domagoje, Antonio, Vladimire kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni gradit ću Crkvu svoju.” Njegova riječ i njegov poziv doveli su vas do ovoga trenutka, do svećeničkoga ređenja. Gospodin Vas poziva da se unatoč svojim slabostima i nedostacima pridružite Petru i Pavlu u naviještanju evanđelja i poučavanju, u posvećivanju i u nesebičnom velikodušnom služenju, te u razabiranju (odnosno u odrješivanju i vezanju) onoga što jest i što nije u skladu s dubokom, trajnom i nepromjenjivom istinom Božje objave. On ima povjerenja u vas, obdario vas je ključnim znanjima i sposobnostima te vas – kao i Petra i Pavla – smatra sposobnima da budete dionici njegova spasenjskog djelovanja te usmjeravate ovaj svijet i ljude međusobnom zajedništvu i zajedništvu s njime“- zaključio je nadbiskup Đuro.

Cijeli izvještaj s ređenja u đakovačkoj katedrali možete pročitati OVDJE.