„Kada pozovete jednu stariju gospođu kao gosta u svoju instituciju, morate je tretirati kao pravi domaćin. Ako znate da na svoj fakultet pozivate osobu konzervativnih stajališta, onda trebate znati što možete očekivati od nje. Morate osigurati dijalog i situaciju u kojoj će njezina stajališta biti uvažavana. Mislim da je dekan Nenad Zakošek napravio pogrešku. Nije se ponašao kako se treba ponašati dekan i muškarac prema starijoj gospođi“, rekao je sociolog, publicist i bivši saborski zastupnik Slaven Letica u razgovoru za Dnevnik 3  HTV-a.

On  je komentirao incident na predavanju američke znanstvenice Judith Reisman na Fakultetu političkih znanosti i verbalni napad dekana Zakošeka na nju koji se dogodio tijekom predavanja. Letica je naglasio kako je Zakošek njegov prijatelj i jako drag čovjek, ali da se potpuno pogrešno postavio u ovom slučaju. Upitan kako komentira ponašanje studenata na predavanju Reisman i njihova pitanja znanstvenici, Letica je odgovorio da „problem nije u studentima“.

„Studenti su se ponašali kako se trebaju ponašati mladi ljudi. Problem je u tome kako se tretiralo nekoga koga ste pozvali u goste, a onda ga gotovo prebijete tamo“, rekao je bivši saborski zastupnik.

Letica je rekao i kako Hrvatska kao post-totalitarno društvo mora imati nultu stopu snošljivosti prema nesnošljivosti. Njega je zato, rekao je, šokiralo ponašanje saborskih zastupnika koji su se suprotstavili dolasku Reisman u Sabor.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

„Sabor mora odražavati pluralitet društva i dobro je što osoba poput  Reisman dolazi tamo kako bi se čula i drugačija stajališta o nekim pitanjima“, poručio je Letica.

Publicist je rekao i kako Reisman i njezina stajališta omogućuju raspravu i da je zato dobro što je došla u Hrvatsku. Saborske je zastupnike nazvao neukim.

„Koliki je stupanj njihove neobrazovanosti pokazuje činjenica da su jednu Židovku optužili da negira holokaust. To je apsurdno“, zaključio je Letica.

Pogledajte kratki video razgovora s dr. Slavenom Leticom.

G.A. | Bitno.net