Pokop

U organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg i Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina, u Širokom Brijegu su 29. srpnja pokopane 42 žrtve iz II. svjetskog rata i poraća koje su ekshumirane na prostoru općine Široki Brijeg, objavljeno je na mrežnoj stranici “Stopama pobijenih”. Pokopu je uz Širokobriježane nazočilo i mnoštvo vjernika iz šire okolice, koji su ispratili sandučiće s posmrtnim ostacima tijela umotane u hrvatske zastave – službene barjake Zapadnohercegovačke županije, izložene ispred Gradske mrtvačnice u Klancu.

Na početku službenog dijela pokopa okupljenima se u ime domaćina obratio pročelnik Povjerenstva Pero Kožul, istaknuvši između ostaloga: “Danas, nakon zamalo sedamdeset godina, pokušavamo ispraviti barem dio nanesene im u nebo vapijuće nepravde pokapajući ih u zajedničku općinsku grobnicu, prema našem katoličkom običaju, vjeri, tradiciji i hrvatskoj uljudbi”. Kako je među ekshumiranim žrtvama bilo i 14 njemačkih vojnika, što je nedvojbeno potvrđeno s isto toliko pronađenih pločica njemačke vojske, pozivu na pokop odazvao se i Franz Kaufman, zamjenik njemačke veleposlanice u Veleposlanstvu u Sarajevu, rekavši: “Nadamo se da u budućnosti ovakvih događaja više neće biti i da će narodi u ujedinjenoj Europi živjeti u miru, te da će sve svoje sporove rješavati mirnim putem”.

Skup su pozdravili i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i Miro Kraljević, načelnik općine Široki Brijeg i jedan od najzaslužnijih što se ekshumacije u Širokom Brijegu izvode. Nakon završetka protokolarnog dijela programa koji je vodila Ana-Marija Prskalo, novinarka Radiopostaje “Mir” Međugorje, pred večer je započeo crkveni obred pokopa koji je predvodio širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Molitveno bdjenje predvodile su širokobriješke framašice, a po dolasku na groblje “Mekovac” jedan po jedan sandučić s tijelima žrtava prenijele su do zajedničke grobnice. Vicepostulator fra Miljenko Stojić još jednom je okupljenom vjerničkom mnoštvu, prema svjedočenjima, pojasnio o koliko je žrtava riječ, s kojih grobišta i koje pripadnosti. Nakon što je u zajedničku općinsku grobnicu položeno 41 tijelo, posljednji sandučić s tijelom hrvatskog vojnika Ivana Tolja iz Grede (Šipovača) u Ljubuškom, predan je obitelji te je 30. srpnja pokopan u obiteljsku grobnicu u Gredi.

U prepunoj samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu gvardijan Ćurčić predvodio je misu zadušnicu, a svim sudionicima na kraju je zahvalio vicepostulator Stojić, istaknuvši: “Nemojmo se bojati tražiti, otkrivati i živjeti istinu. Samo nam ona može dati miran san i blagoslovljenu budućnost”. (ika/bitno.net)

Foto: Vlado Čutura/Glas Koncila