Voditelju Darku Pavičiću prvi se pridružio Zlatko Dalić koji je govorio o svojoj vjeri, odrastanju te uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije.

“Ja sam rođen na Brini u Livnu i moji prvi susjedi su fratri franjevačkog samostana Gorica. Moje cijelo djetinjstvo bilo je vezano uz Crkvu i moja mama me cijelo moje djetinjstvo učila i savjetovala da živim u vjeri. Zajedno sa svojim prijateljima sam ministrirao u crkvi gotovo svakodnevno i to je taj period života koji je na mene ostavio velikog traga i utjecao na mene da budem ono što jesam danas. I zaista, od svoje kuće, obitelji i kraja ponio sam samo dobre stvari”, ispričao je Dalić.

Prisjetio se i kako je s 15 godina otišao u Split gdje se prvi puta susreo s iskušenjima velikoga grada, no, kako kaže, vjera i kućni odgoj su ga zadržali na pravome putu.

“Bilo je teških trenutaka, no uvijek sam se uz pomoć dragog Boga i vjere uspio izvući i biti ono što sam danas”, ispričao je.

Govoreći o uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, Dalić je istaknuo kako je ključ uspjeha bio u razvijanju zajedništva i poniznosti.

“Ja sam shvatio da moramo poraditi na zajedništvu. Reprezentacija je jedna grupa koja ima isti cilj, koja će vjerovati, koja će imati međusobno povjerenje, da jedni druge podržavamo u teškim trenucima i da jednostavno nema odustajanja.”

“Nisam ja te dečke učio da igraju nogomet jer bi tu pogriješio. Radili smo na zajedništvu, na timu, organizaciji i jednom velikom povjerenju. To je bilo najvažnije”, prisjetio se

Što se tiče poniznosti, naš izbornik je izrazio žaljenje što u Hrvatskoj ta riječ “nije baš najpopularnija i najpoželjnija”, istaknuvši kako ona nije pokazatelj slabosti, nego poštovanja prema drugima: “Lijepo se kaže da Bog daje milost poniznima, a oholima to ne daje jer ako si ti ohol precjenjuješ sebe, a podcjenjuješ druge. Ja sam baš to htio: da ne podcjenjujemo protivnika”, rekao je.

Poslije Dalićevog svjedočanstva, preko puta voditelja sjeo je pater Ike Mandurić koji je najavio novi projekt pod nazivom “Domovinska duhovna obnova marijanskog zavjeta”, koji će se održati u ove godine u Međugorju.

Nakon što se 2019. već petu godinu zaredom održalo hodočašće Marijanski zavjet za domovinu, duhovna obnova nastala je iz želje da se ide šire i dođe do “branitelja i molitvom i hodočašćem”. “Zato smo se ove godine odvažili da počnemo s jednim takvim programom”, rekao je Pater.

Duhovnu obnovu koja će se održati u travnju pater Ike će voditi zajedno s don Damirom Stojićem i fra Antom Vučkovićem, koji će prisutnima nastojati pomoći da dohvate Božju poruku, obnove se u vjeri i nadi te da ozdrave od rana i tjeskoba.

“Ova obnova je i tematska u tom smislu jer ćemo moliti Boga da ozdravimo naš odnos prema Domovini. (…) Hrvatski branitelji još uvijek krvare: rat je gotov, ali osjeća se da narod nije doživio ono za što se borio”, objasnio je.

Na kraju emisije, pater Ike je u molitvi prikazao hrvatski narod i sve ono što mu je na srcu zahvaljujući se za sve milosti koje je izlio kroz povijest.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

Ivo Džeba | Bitno.net