U Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu jučer je održana treća srijeda Velike pobožnosti sv. Josipu.

Slavlje je predvodio provincijal Pavlina i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom, fra Mario Škrtić, u zajedništvu s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

Pri kraju misnoga slavlja mons. Antun Sente ml. pročitao je dirljivo svjedočanstvo šesteročlane obitelji Pejčinović iz Siska.

Lojzek i Magdalena Pejčinović su obitelj s četvoro djece koja je teško stradala u nedavnom potresu u Sisku. Lojzek je donedavno imao ugostiteljski obrt koji se zbog pandemije zatvorio. Bogu hvala, uspio je pred nekoliko dana pronaći posao u jednoj tvrtki koja surađuje sa sisačkom željezarom. Magdalena je, Bogu hvala, također zaposlena.

Njihova najstarija kći Antonija pohađa Muzičku akademiju u Zagrebu te je veoma aktivna u katedralnoj Župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku gdje pjeva u župnom zboru mladih. Njihovo drugo dijete Jakov također je student prve godine poslovne ekonomije u Rijeci. Vito pohađa prvi razred opće gimnazije u Sisku, a Katarina ide u treći razred osnovne škole i prvi je razred glazbene škole na klaviru te je članica dječjeg katedralnog zbora „Križ ljubavi” u Sisku.

U proteklih dvadeset i jednu godinu bračnog zajedništva u Sisku stvorili su svoj obiteljski dom u kojem im se rodilo četvero djece. U nekoliko minuta potresa izgubili su sve što su stvarali godinama, ipak ostalo je obiteljsko zajedništvo i povjerenje u Boga te velika želja da nastave dalje. Hrabro svjedoče:

„Jedan član naše obitelji ponudio nam je smještaj u Zagrebu, no mi želimo ostati u našem gradu Sisku u kojem su sva djeca rođena, krštena, odgajana i školovana.

Nakon što smo dva tjedna utočište pronašli kod Magdaleninih roditelja, jedna draga obitelj koja se odselila iz Siska u Irsku ponudila nam je privremeni smještaj u svom novouređenom stanu, na kojem smo zahvalni. Trenutno smo se smjestili u taj stan. Svjesni smo da je ovo privremeno rješenje, no i u ovom rješenju vidimo da nas Bog nije napustio te se nadamo da će tako biti ubuduće. Nadamo se trajnom rješenju – obnovi i izgradnji našeg obiteljskog doma.

Božju brigu prepoznajemo i po pomoći mnogih dobrih ljudi koji su nam već do sada pritekli u pomoć, a ovih dana spoznajemo da i sveti Josip, zaštitnik obitelji, čuva i našu obitelji!”

Nacionalno svetište svetog Josipa na treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 3. veljače 2021. godine, doniralo je obitelji 15 tisuća kuna, kao pomoć u rješavanju teškoća uzrokovanih potresom.