Cijenjena gospođo Pavičić Vukičević,

u ime Zagrebačke nadbiskupije i u svoje osobno izražavam sućut Vama i Vašim suradnicima te djelatnicima u Gradu Zagrebu povodom smrti poštovanog gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Rođenje i smrt čovjeka nose snažan pečat povezanosti s drugim ljudima i očituju neizrecivo otajstvo života. Pojedine dužnosti u društvu i odgovornosti koje su s njima povezane još snažnije ističu upućenost jednih na druge, ostavljajući tragove u životima i u okolnostima koje nije moguće do kraja niti jednostrano obuhvatiti. Takav je slučaj i s dužnošću gradonačelnika Grada Zagreba, posebice ako ju netko vrši znatan niz godina, kako je to činio gospodin Milan Bandić.

U vremenu obilježenom pandemijom, suočeni s posljedicama prošlogodišnjih potresa u Zagrebu i okolici te na Banovini, doživljavamo krhkost ljudskoga bića, nestalnost i prolaznost. Sve nas to pita o istinskim uporištima i vrjednotama za koje živimo, oko kojih nastojimo, za koje smo se spremni žrtvovati. Kao kršćani znamo da samo Božji pogled dopire do dna ljudske duše i da je naš nebeski Otac, Stvoritelj i Svedržitelj, poslao svoga Sina Isusa Krista da bi nam objavio i konačni smisao našega postojanja, obdario nas milosrđem te nas pozvao u zajedništvo Božje ljubavi.

Smrt naših pokojnika ne možemo gledati samo u svjetlu jednoga ili nekoliko trenutaka. Ona nas uvijek vraća na određene početke i pred nas stavlja obzore. Pokojni je Gradonačelnik rođen i odrastao u ozračju svoje rodne Hercegovine, duboko prožete kršćanstvom i ljubavlju plemenitih ljudi. Osobito je rado isticao i spominjao svoju sada pokojnu Majku i, bez obzira kako su ga kasniji životni izazovi usmjeravali i politički oblikovali, u njemu se trajno osjetila ukorijenjenost u duhovnost iz koje je niknuo, kao i potreba za blizinom s takozvanim “malim” ljudima, s ljudima koji su u potrebi i koji trpe, što su lako prepoznatljivi naglasci kršćanske kulture.

Kao gradonačelnika glavnoga hrvatskog grada mnogi su ga vidjeli kao osobu koja nastoji povezivati ljude, pri čemu je srastao sa Zagrebom i trudio se učiti i usvajati običaje, posebnosti stanovnika koji imaju različito podrijetlo, pozoran na sve krajeve naše Domovine i svijeta u kojima žive Hrvati.

Život i djelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ulaze u povijest, a nema dvojbe da će procjene njegova političkoga i svakoga drugog djelovanja biti izražene različitim predznacima. No, u ovoj prigodi, kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu za dobra što ih je učinio, i molimo Boga da u svojoj milosrdnoj pravednosti primi njegovu plemenitu dušu.

Kao čovjek bio je svjestan ljudskih ograničenosti i slabosti. Uz sve to, ne zaboravljamo njegovu spremnost javnoga očitovanja vjere, pa ga preporučujemo posebno zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj je rado dolazio kao hodočasnik na Kamenita vrata, u Mariju Bistricu, u Remete i u druga svetišta i prošteništa, nerijetko ističući da dolazi kao grješnik.

Dok u svoju molitvu i izraze sućuti uključujem njegovu suprugu Vesnu i kćer Ana-Mariju, rodbinu i prijatelje, da ih Gospodin prati toplinom svoje utjehe, zazivam blagoslov na Grad Zagreb i osobito na sve koji upravljaju Gradom, da budu vođeni Božjim Duhom i svaku službu vrše na dobro bližnjih.

Svima od srca želim obilje milosti i mira, a gradonačelniku Milanu pokoj vječni u Gospodinu.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu, 1. ožujka 2021. godine.