Riječ je o sandalama Majke Terezije koje je svetica ostavila tijekom svog boravka u Zagrebu. Na putu prema Oslu, gdje joj je 1979. godine dodijeljena Nobelova nagrada, Majka Terezija zaustavila se u Zagrebu gdje ju dočekao mons. Mijo Gabrić.

– Majku Tereziju upoznao sam tijekom svog 30-godišnjeg rada u Glasu Koncila. Bili smo i u Indiji mjesec dana s misionarima. Don Luka Depolo, tadašnji urednik Glasa Koncila, i ja trebali smo je pratiti u Oslo na dodjelu Nobelove nagrade za mir. Kada je došla u Zagreb, rekao sam joj da ne može u takvim sandalama primiti nagradu i odlučio sam joj kupiti nove – ispričao je mons. Mijo Gabrić za Večernji list.

Uputili su se prema Bakačevoj ulici i u Astrinoj trgovini kupili nekoliko novih sandala od kojih je Svetica izabrala jedne, dok su ostale razdijelili siromasima. Upravo te “zagrebačke sandale” Majka Terezija nosila je idućih 18 godina, dok su njezine stare sandale zahvaljujući mons. Gabriću sačuvane do danas!

Sandale su najprije bile bombardirane X- zrakama u Institutu Ruđer Bošković, a potom su pohranjene u hermetičku vitrinu ispunjenu dušikom. Unutar vitrine nalazi se i certifikat koji dokazuje da su ove sandale zaista njezine.

Bitno.net