Samobor

Večernju sv. misu predvodio je samoborski župnik i dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Vladimir Bogdan, podijelivši s vjernicima vlastita sjećanja na isti dan prije 34 godine kad je svijetu nepoznati kardinal Karol Wojtyla započinjao službu Petrova nasljednika.

Molitveno-meditativni program „Otvorite Kristu vrata vjere“, zajedno sa župnikom, predvodili su i osmislili mladi, s nakanom da „zagledani u njegov lik i djelo zastanemo u razmišljanju nad onim što nam je on predao u baštinu kako bismo u ovoj Godini vjere uistinu mogli obnoviti i učvrstiti svoju vjeru, te živjeti Božje zapovijedi“.

Bdjenje je započelo riječima koje su obilježile čitav pontifikat Ivana Pavla II.: „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“ te njegovom pjesmom „Krist na žalu“. Nakon podataka vezanih uz glavne „rekorde“ velikog Pape, vjernici su iz primjera njegova života, zgoda i trenutaka otkrivenih tek u postupku beatifikacije, razmatrali o četiri bitna elementa kojima se produbljivala i potvrđivala vjera pape Wojtyle: Euharistija, molitva, duh skromnosti, trpljenje i mistično iskustvo odnosa s Bogom.

Riječima Ivana Pavla II., župnik Bogdan molio je za potrebe Crkve i svijeta, te svakog vjernika. Pročitana su i dva službeno objavljena svjedočanstva o uslišanjima po zagovoru bl. Ivana Pavla II.: ozdravljenje od Parkinsonove bolesti francuske redovnice s. Marie Simon Pierre koje je priznato u postupku beatifikacije, te ozdravljenje poljskog dječaka od karcinoma bubrega i pluća i to na grobu Ivana Pavla II.

Program je zaključen molitvom Litanija Ivanu Pavlu II. te službene Molitve za zadobivanje milosti zagovorom bl. pape Ivana Pavla II.

Verica Kraš Villa