„Mislim da je postalo svima nama u društvu jasno, nama koji susrećemo ljude u potrebi, da razinu pomaganje potrebitima, osobito siromašnima, treba podignuti malo više, odnosno da iznad one materijalne pomoći koju im dajemo, kroz usluge smještaja, hrane, odijevanja, traženja posla i tako dalje, tim ljudima prvo treba ponuditi susret.“, rekao je na riječkom Korzu član Organizacijskog odbora obilježavanja 7. Svjetskog dana siromaha, franjevac Siniša Pucić.

Tog petka 17. studenog Riječanima su pružili priliku sudjelovati u akciji susreta „Čovjek sa čovjekom“, otići s potrebitim na kavu, upoznati ga, čuti njegovu priču i kroz razgovor razbiti predrasude koje su možda postojale o ljudima s margine društva. Tridesetak korisnika karitativnih ustanova koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji poželjelo je popiti kavu sa svojim sugrađanima koji su u velikom broju podržali inicijativu i pokazali da siromasi nisu broj, nego ljudi s pričom koju žele čuti.

Fra Siniša Pucić je dodao kako je siromaštvo najveće u onim ljudima koji su zatvoreni za susret s Bogom i čovjekom. Podsjetio je na evanđeoski ulomak u kojemu Isus govori kriterij posljednjega suda: ‘…bio sam gladan, dadoste mi jesti; bio sam žedan, dadoste mi piti ..’ Bez susreta s čovjekom ne možemo upoznati Boga i Njegovo milosrdno lice, a niti ćemo moći istinski pomoći čovjeku u potrebi, rekao je franjevac objasnivši da otuda i naslov događaja na Korzu – susret Čovjeka sa čovjekom. Prilika je to da se susretnemo s ljudima koji nam itekako imaju što dati i obogatiti nas, a mi njima podariti naše dragocjeno vrijeme koje ćemo pamtiti cijeli život, poručio je fra Siniša.

Toga dana u lijepom broju Riječani su posjetili promotivni štand na Korzu na kojemu su građanima bili ponuđeni promotivni materijali karitativnih ustanova koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji i ručni radovi njihovih korisnika. Također, tijekom dana volonteri su na Korzu dijelili letke s informacijama o načinima uključivanja u pomoć potrebitima Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

Obilježavanje 7. Svjetski dan siromaha bit će zaključeno u nedjelju 19. studenog kada će riječki nadbiskup Mate Uzinić predvoditi misno slavlje u katedrali sv. Vida s početkom u 11 sati. Nakon mise, u jednom od riječkih restorana, bit će organiziran ručak za siromahe uključene u ovu akciju kojemu će se pridružiti riječki nadbiskup i organizatori događaja te djeca iz Katoličke osnovne škole koja će pripremiti prigodne darove za potrebite. Za vrijeme ručka klapa Reful će glazbeno animirati druženje.

U organizaciji Svjetskog dana siromaha sudjeluju: Riječka nadbiskupija, Caritas Riječke nadbiskupije, Udruga Depaul Hrvatska, Prihvatilište za beskućnike ‘Ruže sv. Franje’, Socijalna samoposluga ‘Kruh sv. Elizabete’, Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, mladi iz Centra za mlade ‘Bl. Miroslav Bulešić’, Katolička osnovna škola ‘Josip Pavlišić’, redovnici i redovnice Riječke nadbiskupije i klapa Reful.“ Sve te organizacije i tijekom cijele godine pomažu potrebite.

Foto: Riječka nadbiskupija

Foto: Riječka nadbiskupija