Ružičnjak, prvi roditeljski vrtić u Hrvatskoj pokrenut je i izgrađen zahvaljujući prvenstveno dobrovoljnim prilozima roditelja djece koja pohađaju vrtić. Sredstva s kojima raspolažu vrlo su ograničena i raspoređena na tekuće mjesečne troškove zbog čega se vodstvo vrtića prijavilo na natječaj pod nazivom „Zajedno smo jači“.

Žele izgraditi poseban dječji park u sklopu vrtića za koji su im potrebna izdašnija financijska sredstva, a koji bi nesebično dijelili i s ostalim vrtićima čime bi značajno povećali kvalitetu boravka djece u prirodi.

Sve čitatelje ovim putem pozivaju da glasaju za njih putem linka: http://zajednosmojaci.hr/projekti_2015/3/izgradnja_osjetilnog_parka_za_djecu-348/

Vrtić koji je sve samo ne običan

Dječji vrtić „Ružičnjak“ počeo je s radom prije nepune dvije godine, nakon što jenekoliko roditelja po uzoru na slične vrtiće u EU odlučilo takav projekt pokrenuti i kod nas.

Vrtić se nalazi u Zagrebu između Gajnica i Podsuseda, u prostranom zelenom okruženju koje ima golemi potencijal, ali i iziskuje prilagodbu terena aktivnostima djece – rekao nam je Orlan Baždar, predsjednik RINO Instituta–neprofitne humanitarne organizacije koja je utemeljila vrtić.

“Naš prvi osnovani roditeljski dječji vrtić Ružičnjak nije običan vrtić. Poznati smo po višečlanim obiteljima, kod nas su prosjek obitelji s troje i više djece. Imamo jednu obitelj s čak sedmero djece na koju smo jako ponosni“, ponosno ističu osnivači vrtića.

Svaki mjesec nova vrlina

Djeca u vrtiću uče puno toga, od stranih jezika do grafo-motorike i matematike, veselih pjesmica, prepoznavanja i vježbanja prvih slova i boja do pristojnog ponašanja i ophođenja s drugima, ali ono što je najvažnije, ističu, uče sevrlinama. I ne samo da to rade u vrtiću, već vrline – poput reda, higijene, urednosti, suosjećajnosti, pristojnog ponašanja i slično – s njima kod kuće vježbaju i njihovi roditelji. Svaki se mjesec u vrtiću radi na novoj vrlini.

Dječji vrtić „Ružičnjak“je tek početak pedagoškog djelovanja RINO Instituta čiji je prirodni slijed pokretanje roditeljske osnovne škole. Na ovaj se način u Hrvatskoj otvara više mogućnosti roditeljima koji su svjesni svoje uloge i žele više sudjelovati, raditi na svojoj formaciji i uložiti trud u odgoj i obrazovanje svoje djece.

Bitno.net