sve je to obitelj1

“Martinove i Karline mame su Sabina i Tina. Obje su lezbijke. One se zaljube u žene umjesto muškarce“… “Ali kako dvije žene ne mogu dobiti dijete jedna s drugom, zamolile su Emila. Emil je homoseksualac“… “Emil je u braku s Andreasom“… “Martin i Karla tjedan žive kod dviju mama, drugi kod dvojice tata“…

To su rečenice iz netom objavljene slikovnice “Sve je to obitelj“ njemačkih autorica Alexandre Maxeiner i Anke Kuhl, a u izdanju zagrebačke ArTresor naklade, koja je javnosti odnedavno postala dostupna u nekoliko knjižnica u Hrvatskoj, i to, kako piše portal Slobodne Dalmacije, iz otkupa Ministarstva kulture.

Sve je to obitelj2Ministarstvo je u ukupno 175 hrvatskih javnih knjižnica i čitaonica (gradskih, narodnih, pučkih) uputilo po jedan primjerak slikovnice. Iz Ministarstva poručuju da sadržaj slikovnice ni na koji način ne smatraju spornim i kako do sada nisu zaprimili ni jednu primjedbu na ovo djelo za djecu.

– Upravo takve slikovnice moraju biti dostupne u javnim knjižnicama kako bi svi imali mogućnost obrazovati se i saznati da postoje različite vrste obitelji. I na taj način želimo poticati razvoj tolerancije, prihvaćanja i suživot različitosti u našem društvu – odgovor je za Slobodnu Dalmaciju uputila glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Slikovnica njemačkih autorica opisuje tzv. „patchwork“ obitelji, obitelji sastavljene od supružnika koji imaju djecu iz prethodnih brakova i možda zajedničku, te „dugine“ obitelji, u kojima djeca nastaju dogovorom između lezbijskih i homoseksualnih parova. Slikovnica je namijenjena predškolskoj djeci i učenicima nižih razreda osnovne škole.

Sve je to obitelj3