Treći dan trodnevnice u Lanišću, 66 godina nakon mučeničke smrti vlč. Miroslava Bulešića (24. kolovoza 1947.) proslavljen je u znaku pokorničkog bogoslužja i molitve za oprost i mir. Pokorničko bogoslužje i svetu misu predvodio je don Zdenko Dundović (župnik iz Zemunika kod Zadra) koji je istaknuo kako se 24. kolovoza slave dva mučenika: sv. Bartol apostol – ranokršćanski mučenik, te vlč. Miro – mučenik naših dana.

Nastavio je propovijed govoreći kako nas na euharistijskom slavlju danas okuplja jedan čovjek koji je posvjedočio svoju vjeru, koji nije napravio neku palaču, ali je dao svoj život – cijeloga sebe za druge, „jer ako želimo biti moćni, moramo naučiti služiti jedni drugima“. Upravo ovaj svjedok danas nama pokazuje kako treba živjeti, vršiti volju Božju. Ukoliko prihvatimo Božju riječ i živimo po njoj možemo mijenjati svijet oko sebe, jer ono i onako kako biramo takvi će biti i plodovi: ako biramo zlo, bit će nam tako, ako biramo dobro, dobri će biti i plodovi, zaključio je Dundović.

Nakon svete mise u župnoj je crkvi u Lanišću prikazan novi film u produkciji HRT-a, “Moja osveta je oprost”. Dokumentarni film o životu i djelu Miroslava Bulešića protkan je igranim scenama u kojima su glumci sami Lanišćani, koji su u proteklih 66 godina čuvali i u tajnosti prenosili iz generacije na generaciju istinu o ubojstvu mladog svećenika Mira. O događaju o kojem se moralo šutjeti više od pedeset godina, progovorilo je dvadesetak očevidaca “krvave krizme” što daje poseban značaj samom filmu.

Prije samog prikazivanja filma scenaristica i urednica Irena Hrvatin kratko je progovorila o tome kako je film nastao i što je ekipu posebno motiviralo na ovom zahtjevnom projektu, a zatim je pozvala sve prisutne da zajedno pogledaju životnu priču skorog blaženika.

Nakon 66 godina od tragičnih događaja u Lanišću u crkvi su gledatelji , ujedno i glumci (osim glavnog/glavnih), u mraku i bolnoj tišini gledali snimke koje zorno prikazuju Mirov život i smrt. Upravo su oni na ovom istom mjestu istu dramu proživjeli kao djeca 24. kolovoza 1947. Drama iz 1947. dana 28. rujna u Areni pretvorit će se u slavlje života temeljenog na oprostu.

miroslavbulesic.hr/Bitno.net