miroslav bulesic 1

Proglašenje blaženim sluge Božjega Miroslava Bulešića bit će u subotu, 28. rujna u pulskoj Areni.

Misu u 11 sati predvodit će predstavnik Svetog Oca, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato u zajedništvu s biskupima i svećenicima iz domovine i inozemstva.

U trajanju od 60-tak minuta, prije početka euharistijskog slavlja, kroz tekst i glazbu hodočasnici će se u molitvenom ozračju pripremiti za misu.

Klapa Motovun, zbor Apostoli mira, Putokazi, Bruno Krajcar, te za ovu prigodu združeni dječji zborovi iz župa Sveti Petar u Šumi, Vodnjan i Pazin će duhovnim pjesmama stvoriti glazbeni okvir.

Čitat će se tekstovi, meditacije niza autora na temu života Miroslava Bulešića u prizmi Kristove muke. Autori meditacija su akademik Josip Bratulić, prof. dr. Darko Gašparović, Stjepan Lice, Daniel Načinović, mr. sc. Tomislav Rogić, prof. Evelina Rudan, mr. sc. Anđela Jeličić, vlč. Blaž Bošnjaković, s. Branka Matika, prof. dr. Ivica Raguž, mr. sc. Tanja Popec, te redovnice iz Karmela sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici.

Kao što je Bulešić cijelog svog života bio zagledan u Krista, i iz tog pogleda crpio nadahnuće i snagu za svoje mirotvorstvo, tako i vjernici, na dan njegove beatifikacije žele na poseban način razmatrati o daru mira te o ljudima koji svjedoče Kristov mir.

Velečasni Miroslav Bulešić rodio se 1920. u Čabrunićima, selu u blizini Svetvinčenta, a za svećenika je zaređen 1943. godine. Ubijen je u dobi od 27 godina od strane jugokomunista 24. kolovoza 1947. godine u župnom stanu u Lanišću, nakon svete mise na kojoj je obavio sakrament krizme. Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile da bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu pa je pokopan u Lanišću, a u grobnicu u crkvi u Svetvinčentu prenesen je 1958. godine.

(ika/bitno.net)