REAKCIJA NA MEDIJSKE NAPISE

Priopćenje Splitsko-makarske nadbiskupije: ‘Nikada nitko nije dao nalog za nečiji progon i uništenje pa niti za fra Šimin!”

Splitsko-makarska nadbiskupija objavila je 13. rujna priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Posljednjih dana u hrvatskom medijskom prostoru neki mediji su, reciklirajući vijest o fra Šimi Nimcu i javno dijeleći njegovo navodno pismo vizitatoru Provincije, objavili mnoštvo neistina. Ne želeći ulaziti u javnu polemiku, bilo s fra Šimom bilo s medijima, Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu javno i nedvosmisleno odbacuje iznesene optužbe kao najobičnije laži i besramne klevete.

Nikada Ordinarijat niti nadbiskup nisu o ovom bolnom slučaju nastupali u medijima i davali izjave; nikada nije vršen bilo kakav pritisak na redovnike franjevce ili na sud ili na medije što odlučiti i kako postupati s fra Šimom; nikada nitko nije dao nalog za nečiji progon i uništenje pa niti za fra Šimin!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskupija dijeli žaljenje što je do ovoga uopće došlo, a došlo je uslijed nepoštivanja pravila i propisa, crkvenih i civilnih, od strane fra Šime Nimca te konačno zbog nedopuštene prodaje zemljišta i otuđenja novca s računa župe koja je oštećena. O tome će svoj pravorijek dati nadležni sud.

Fra Šime Nimac član je zajednice redovnika franjevaca manje braće splitske Provincije Presvetog Otkupitelja. Njegovi redovnički poglavari – provincijal i generalni ministar – te Kongregacija za redovnike nadležni su za njega. Kako do sada tako ni ubuduće, nadbiskupija i nadbiskup osobno neće se uplitati u unutarnje odnose redovničke zajednice i rješavanje statusa fra Šime Nimca.

Ne bismo željeli da recikliranje ovoga slučaja služi kao pritisak na sudstvo i kao pokušaj blaćenja i diskreditiranja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića.

Splitsko-makarska nadbiskupija, Nadbiskupski ordinarijat

Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 14. rujna 2019.

Možda vam se svidi