Ovih je dana osnovana udruga Centar za nerođeni život “Betlehem” Vinkovci čija je predsjednica Slađana Petričević. Riječ je o nevladinoj i neprofitabilnoj udruzi građana kojoj je ideja vodilja promicanje dostojanstva i zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Udruga se vinkovačkoj javnosti predstavila u nedjelju, 3. veljače, kada Katolička crkva slavi Dan života. Dvanaestak članica udruge postavile su štand ispred središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona i dijelile promotivne materijale i svoje uratke s prigodnim porukama.

“Željele smo kao članice ove Udruge svojom nazočnošću na ovom mjestu i svojim raznim sitnicama obavijestiti Vinkovčane da postojimo u gradu, da smo se osnovale kao Udruga i da želimo djelovati na ovom našem području u Slavoniji. Želimo da sve one majke, mlade djevojke koje se nađu u problemima kada ostanu trudne, kada misle da su odbačene od svih, a najgore kad su odbačene od svojih bližnjih, roditelja, mladića, supruga, svojih prijatelja, da shvate da nisu same i da uvijek mogu potražiti pomoć jer mi smo zato ovdje. Želimo tim majkama dati jedno drugo rješenje za borbu za svoje nerođeno dijete, da se ne odluče za pobačaj, da ne odu učiniti ubojstvo tog malog djeteta. Mogu nam se slobodno obratiti jer mi ćemo ih podržati riječju, molitvom, ali i konkretnim djelovanjem jer nam je cilj najviše konkretno djelovati, odnosno pomoći im razgovorom da prihvate to svoje dijete jer nama je život, život od samog začeća. Želimo im pomoći da se izbore za taj maleni život i da kad nam se obrate da ih saslušamo, podijelimo s njima njihovu brigu i da im pomognemo i financijski, materijalno, dječjim kolicima, odjećom, hranom, i smještajem”, pojasnila je Petričević.

Vinkovačka udruga samo je jedan ogranak Udruge “Betlehem” sa središnjicom u Karlovcu i voditeljem o. Markom Glogovićem gdje se nalaze tri kuće za smještaj trudnica. One žive u tim kućama tijekom trudnoće, nakon poroda, odnosno do godine dana djetetova života pa i dulje ako je potrebno, a tada im se pronalazi posao, smještaj u nekim obiteljima. No, kako doznajemo od Petričević, najčešće kada se dijete rodi, njihovi bližnji shvate da je to dar Božji, da je to maleno njihovo dijete i te se majke potom vrate svojoj obitelji, muževima, mladićima. S obzirom na to da je vinkovačka Udruga tek osnovana mogućnosti za smještaj trudnica u Vinkovcima trenutačno nema “ali imamo kuću gdje nam se trudnice mogu javiti, obratiti. Kuća se nalazi u Ulici bana Jelačića 81 gdje će članice Udruge dežurati dnevno po nekoliko sati.

Trudnice nam se mogu u svako doba javiti na broj mobitela 098 886 876”, rekla je Petričević. Udruga Centar za nerođeni život “Betlehem” jedina je kao takva na području Slavonije, a mogu joj se obratiti sve trudnice bez obzira na vjeroispovijest i materijalni status. Vinkovačka je udruga nastala iz molitvene zajednice koja se okupljala u župnoj dvorani župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu, čije su članice iz Ivankova i Vinkovaca, prateći mrežnu stranicu o. Marka Glogovića dobile poticaj da mole za nerođenu djecu. (ika/bitno.net)