Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je u utorak 4. veljače poslije podne u posjet generalnog tajnika Lige muslimanskog svijeta šeika Muhameda bin Abdul Karima Al-Issu u pratnji predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj efendije Aziza Hasanovića u zgradi HBK na zagrebačkom Ksaveru. Uz nadbiskupa Puljića, bio je i potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Efendija Hasanović taj događaj nazvao je povijesnim, jer je generalni tajnik Lige muslimanskog svijeta došao u sjedište HBK i tom prigodom zahvalio na sudjelovanju u suorganizaciji dvodnevne konferencije međureligijskog i multietničkog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“.

„To je jedan novi početak koji se temelji na ‘Deklaraciji o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život’ koji su 4. veljače 2019. godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib. Ta Deklaracija je civilizacijski iskorak, religijski, posebno katoličko-muslimanski, što je za nas u ovome vremenu snažna poruka i inspiracija da budemo još bolji i ustrajniji u promicanju univerzalnih vrijednosti bratstva, ljubavi i zajedništva“, izjavio je za HKR muftija Hasanović.

„Ova deklaracija je plod onoga što je Crkva zacrtala na Drugom vatikanskom saboru“, komentirao je predsjednik HBK mons. Želimir Puljić za Hrvatski katolički radio:

„Papa Franjo je to dobro poentirao kada je rekao: ‘Ili ćemo živjeti zajedno, ili nas neće biti, budućnosti neće biti.’ Ta deklaracija je buđenje svijesti da smo svi na ovoj zemlji Božja stvorenja, da smo braća, da trebamo surađivati neovisno o tome kojoj religiji pripadamo i kome narodu.“

Komentirajući činjenicu da su zagrebačkoj konferenciji o ljudskom bratstvu domaćini upravo muslimani u Hrvatskoj, mons. Puljić podsjetio je na kontinuitet priznavanja islama na našem prostoru više od 100 godina, te je ovo i čin njihove odgovornosti. No, organizacijom ovoga događaja muslimani imaju još jednu poruku: „Pokazati europskim državama u kojima još nije riješeno njihovo pitanje da se treba rješavati ‘prema hrvatskome modelu’. A ja kažem, ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu. Isti stav koji naše društvo i Vlada imaju prema manjinama, trebalo bi jednako tako učiniti u Iranu, Iraku i u svim zemljama u kojima su muslimani većina. To je jedan doprinos u razmišljanju u takvome stilu.“

“Ako smo mi kao katolici vjernici i ako su muslimani vjernici, onda nas približava Bog… a onaj koji je bliz Bogu, blizak je i čovjeku” – komentirao je za HKR nakon susreta na Ksaveru kardinal Bozanić. I zaključio što nam je danas potrebno:

„U današnjem sekulariziranom svijetu potrebni su vjernici, oni koji će pokazati da postoje neke vrednote koje su nam zajedničke, a te vrednote daju snagu za život. Život bez perspektive koju čovjeku otvara Bog je prazan život.“

IKA | Bitno.net