shooster 1

Nakon što je udruga Vigilare svratila pozornost javnosti na vulgarnu reklamu tvrtke Shooster (o čemu smo pisali OVDJE) i pokrenula kampanju pisanih prosvjeda protiv nje, oglasila se i državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višna Ljubičić koja je spornu reklamu opisala seksističkom i diskriminirajućom.

“U ovom slučaju, Shooster kroz svoju reklamu, iako sugerira druženje i osuđuje seksistički tip zabave, radi to na seksistički način stereotipno prikazujući ženu kao muškarčevu lutku te tako ženama nameće uloge seksualnih objekata koje isključivo služe muškarcima za zabavu. Bez obzira na to što su na drugoj strani dečko i cura, promovira se stereotip da je muškarac taj koji izabire svoju ‘igračku’. Da je muškarčeva zabava ta koja je važna i koja motivira. Žena je tako u usporedivoj situaciji stavljena u nepovoljniji položaj”, stoji u izjavi državne pravobraniteljice koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Iz Vigilarea poručuju kako slučaj ide prema sudskom epilogu. Prijavu je zaprimila i HURA (Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje), a još se čeka odgovor Pravobraniteljice za djecu.
O slučaju će, nastavljaju iz Vigilarea, biti obaviještene i ostale tvrtke čije se marke prodaju u Shooster trgovinama u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se njihova predstavništva u Hrvatskoj ili inozemstvu. Shooster je zaprimio nešto više od tisuću pisanih protesta osoba koje više ne će biti njihovi kupci, a njihov broj i dalje raste, poručuju iz udruge.

Istodobno, na našu redakciju stiglo je i priopćenje iz tvrtke Katapult d.o.o., koja je vlasnikom tvrtke Shooster, a potpisao ga je Marko Domić, direktor marketinga. U njemu se navodi kako tvrtka u reklami “ne vidi ništa nemoralno, besramno niti šokantno”, te kako je “lutka u cijelom layoutu tu da unese malo komičnog u cijeli vizual”.

“Ovaj vizual je dio kampanje koja provodimo kroz cijelu 2014. godinu i ima cilj pokazati ljudima da je život u tenisicama zabavniji, dok je Shooster pravo mjesto za kupnju istih”, navodi se u priopćenju.

Iz tvrtke poručuju kako reklama “potiče zajednicu muškarca i žene, za što se na kraju udruga Vigilare i zalaže, i poziva na druženje”. Ovo pojašnjenje Shoostera iz udruge Vigilare opisali su kao “vrhunac”, jer se termin “zajednica muškarca i žene” koristi za vizualni kontekst u kojem se muškarac prikazuje s – lutkom na napuhavanje.

Goran Andrijanić | Bitno.net