Poziv

Pred izjavama i igrama hrvatskih političkih dužnosnika vezanima za početak i zaštitu ljudskoga života (oko zakona o umjetnoj oplodnji), a koje posljednjih dana otkrivaju prave naume pokušaja nametanja ideologija i svjetonazora pojedinaca i određenih skupina koje nemaju nikakve veze s humanim ciljevima pomoći parovima suočenima s problemima neplodnosti, a još manje s dobrobiti tako začete i rođene djece – izražavamo svoju iznenađenost, šokiranost i zabrinutost.

Omalovažavanje od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića na tisuće hrvatskih građana koji su mu kroz protekla tri mjeseca uputili reakcije na neprimjerene izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o početku ljudskoga života, kao i odbijanje susreta obojice političara s voditeljima građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ – dovoljno govore za sebe. Suosjećajući s parovima suočenima s problemima neplodnosti zastupnicima Hrvatskog Sabora predstavili smo u svijetu prakticiranu i etički prihvatljivu NaPro metodu liječenja neplodnosti, a koja po svojoj učinkovitosti trenutno bilježi najbolje rezultate. S metodom je upoznat i ministar zdravlja, te stoga čudi ignoriranje i uskraćivanje prava građanima na potpunu informiranost, individualni pristup i cjelovitu zdravstvenu skrb.

Pitanje dostojanstva i nepovredivosti ljudskoga života od samoga početka njegova postojanja predmet je odgovornosti svakoga hrvatskog građanina zauzetoga za opće dobro i napredak društva. Odlučivanje o pitanjima koja zadiru u područje početka i razvoja ljudskoga života, odgoja djece, braka i obitelji nije i ne smije biti vezano uz svjetonazore, političke opcije i ideologije koja u određenomu trenutku obnašaju oni koji su na vlasti.

Izričito se protivimo jednoumlju, obezvrjeđivanju i nametanju etički, pravno, sociološki i medicinski neprihvatljivih rješenja pri reguliranju područja medicinski potpomognute oplodnje, a koja mogu imati dalekosežne posljedice na život općenito, budućnost i zdravlje djeteta, na obitelj kao jedino i najbolje mjesto za rast i odgoj djeteta, kao i na dostojanstvo samoga čovjeka.

Izražavamo zabrinutost i zgražanje pred vidljivom instrumentalizacijom hrvatske javnosti, ne prihvaćamo trgovanje i manipuliranje nerođenim ljudskim bićima, zlouporabu života, izjednačavanje obitelji kao zajednice oca, majke i djeteta s određenim oblicima života koji po samoj prirodi ne mogu imati istovremeno ulogu i oca i majke – konkretno, protivimo se rješenjima koja bi dijete smjestila u „obitelj“ s „dvije mame“ ili s „dva tate“.

Ovime stoga pozivamo sve hrvatske građane i građanke da dignu svoj glas u obranu ljudskoga života, da traže svoje pravo na javno izjašnjavanje o ponuđenim zakonskim rješenjima i na potpunu informiranost, i to potpisivanjem Deklaracije o početku i zaštiti ljudskoga života, na mrežnoj stranicu www.vigilare.org

Krešimir Miletić,

voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij“

U Zagrebu, 30. ožujka 2012.