HRT

U povodu ukidanje emisije “Hvaljen Isus i Marija” na Radio Sljemenu, javnosti su se obratili autori emisije župnik župe sv. Josipa Gajnice – Zagreb Ljubo Vuković, prefekt u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu mr. Dubravko Škrlin Hren, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu mr. Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren, povjerenik za mlade Hrvatske salezijanske provincije mr. Ivan Šibalić i provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić.

Potpisnici podsjećaju kako je emisija emitirana dvadeset godina kao poticajna misao, a temelje su joj dali pokojni don Luka Depolo i fra Ante Grbeša, OFM, fra Maksimilijan Herceg, OFMConv, fra Vice Blekić, TOR, o. Vjenceslav Mihetec, OCD, i preč. Josip Kuhtić, a svoj autorski doprinos dalo je i više drugih biskupijskih svećenika i redovnika, uz duže sudjelovanje pokojnog kardinala Franje Kuharića te dvojice biskupa Vlade Košića i Ivana Šaška.

Budući da smo doživjeli otkazivanje emisije bez ikakvih obrazloženja, osjećamo se pozvanima upozoriti na nepoštovanje i diskriminiranje većinskoga katoličkog stanovništva u Hrvatskoj. Smatramo da je ukidanjem te emisije HRT prekršio Sporazum između HBK-a i HRT-a prema kojem su regionalne radijske postaje Hrvatskoga radija obvezne emitirati petominutnu duhovnu emisiju u suradnji s mjesnom nadbiskupijom. Time su u svom pravu zakinuti svi slušatelji katoličke vjeroispovijesti od kojih su se mnogi budili uz tu svoju omiljenu emisiju. Napominjemo da je Hrvatski radio javni radio i da je po svojem poslanju dužan služiti građanima, a to znači i katoličkim vjernicima, koji su većina u Hrvatskoj, te je dužan omogućiti svim relevantnim skupinama u društvu slušanje primjernih sadržaja u primjerenom vremenu emitiranja, ističe se u izjavi autora, te napominju kako obraćenje javnosti ne izražavaju osobnu želju da upravo oni moraju biti autori te emisije, već je ovo glas za emisiju koja je bila simbol Religijskog programa HRT-a te je bila – kako su nam mnogi osobno posvjedočili – jutarnji duhovni poticaj mnogim slušateljima, vjernicima i onima koji to nisu, bez obzira na to tko je od katoličkih svećenika bio autor, stoji u priopćenju.

Potpisnici također upozoravaju kako je ukidanje emisije “Hvaljen Isus i Marija” na Radiju Sljeme tek jedno u nizu kršenja Sporazuma između HBK-a i HRT-a vezanog uz Redakciju religijskog programa Hrvatskoga radija. (ika/bitno.net)