“Danas, na treću vazmenu nedjelju, kao i svake nedjelje, redovito idem među župljane nakon mise koji se okupe na kratki razgovor i druženje ispred crkve. U jednom trenutku pristupila su mi dvojica koja su me pozdravila sa: “Hello Father!” Okrenuo sam se i pred sobom ugledao dvije nasmiješene osobe koje su imali potrebu da mi se jave jer došli su u Hrvatsku zaraditi za svoju obitelj u Indiji, a smjestili su se na području naše župe. U tom istome trenutku, sjetio sam se svoga djetinjstva kada sam slušao o gastarbajterima koji su u vrijeme Jugoslavije išli trbuhom za kruhom. Neke obitelji su zajedno otišle, najviše u Njemačku, ali i u druge zemlje. Nije to lagani kruh, ali ljubav prema obitelji, briga za djecu da im se osigura sigurna budućnost čine da se sve poteškoće nadvladaju, a još više kada se gleda pogledom vjere dolazi milost koja pomaže.

I ova dvojica dragih Indijaca, i oni su gastarbajteri. Njihova imena su Prigin i Arun. S ponosom mi pričaju kako i u Indiji njihove supruge, djeca i ostali prate na društvenim mrežama našu župu u Malešnici. Bilo mi je drago čuti da se Božja Riječ iz Hrvatske čuje i u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. No poveznica je upravo Crkva koja okuplja, koja nije samo crkva – građevina, nego Crkva pisana velikim slovom jer gdje su dvoje ili troje sabrani tu je i Isus među nama. To je Crkva koja ne gleda na boju kože, na rasu ili nacionalnu pripadnost. Svi smo Božja djeca i u Crkvi se osjećamo kao u svome domu. Priginu i Arunu je sada naša hrvatska župa postala njihova župa koji su preko 7000 km udaljeni od svoga doma i obitelji.

Gastarbajteri postoje u svim vremenima i svi nose iste muke i radosti, a sve nas povezuje pogled prema križu po kojemu smo spašeni i po kojemu idemo put neba svjedočeći snagu vjere, ufanja i ljubavi ma gdje bili. Ako vidimo kojega i među nema u našoj župnoj zajednici, približimo im se i zaželimo im dobrodošlicu.

Dear Prigin and Arun, welcome in Croatia and in our Parish church in Malešnica—Oranica.”

Danas, na treću vazmenu nedjelju, kao i svake nedjelje, redovito idem među župljane iza Mise koji se okupe na kratki…

Objavljuje Župa Bezgrešnog začeća BDMNedjelja, 14. travnja 2024.