„Draga braćo i sestre!

Osjećam dužnost i potrebu obratiti vam se ovim putem u situaciji pandemije koja je pogodila cijeli svijet pa tako i našu domovinu. Zaraza o kojoj smo slušali da se širi „tamo negdje daleko“ stigla je i do nas, u Hrvatsku i u našu nadbiskupiju. Vjerujem našim stručnjacima koji upozoravaju da je situacija ozbiljna, ali i da svatko od nas može doprinijeti usporavanju širenja koronavirusa.

U tom smislu nacionalni krizni stožer nam je izdao upute kojih se doista moramo pridržavati kako bismo i sami pridonijeli otporu širenja zaraze. Samo zbog toga, mi hrvatski biskupi, primili smo na znanje i poslušali odredbe mjerodavnih te donijeli mjere koje uključuju i obustavu javnog slavljenja svetih misa. Teška srca smo donijeli tu odluku bez presedana u novijoj povijesti, ali nas tješi da je to žrtva koju podnosimo kako bismo pomogli svima u očuvanju zdravlja pa i života.

Svakodnevno primam pozive, poruke i pisma naših vjernika koji mole da se ne obustavi javno slavljenje svetih misa. Neki su čak i ljuti zbog tih mjera. Sve vas razumijem. To je prirodna reakcija vjernika jer vjernici žive od euharistije. No podsjećam da je ovo privremena mjera i da će kraće biti na snazi ukoliko je se budemo ozbiljno pridržavali. Do okončanja ovih mjera potičem sve vjernike da gaje duhovnu glad i želju za sjedinjenjem s euharistijskim Isusom. Potičem sve obitelji – crkve u malom – da obnove zajedničku molitvu krunice, križnog puta i čitanja Svetog Pisma. Ne zaboravimo da je i ovo vrijeme milosno vrijeme za nas. Pretvorimo ovu kušnju u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani.

I još nešto jako bitno: ne zaboravite da vaši svećenici svakodnevno slave svetu misu za vas – sveti narod Božji, kraljevsko svećenstvo. U trenutku ređenja svećenik daje obećanje da će moliti za sebe i za čitav svijet. I to neće zaustaviti nikakvo ograničenje. Molitva i vjera sve nas ujedinjuju.

Koristim ovu prigodu zahvaliti svima onima koji nemaju privilegij ostati doma. Zahvaljujem našim liječnicima i medicinskom osoblju koji čine nadljudske napore u borbi protiv ove pandemije.

Zahvaljujem policajcima, vatrogascima, civilnoj zaštiti i svim dežurnim službama.

Zahvaljujem djelatnicima i volonterima Caritasa, Crvenog križa i drugih udruga koji brinu kako stariji, bolesni i ugroženi ne bi trpjeli posljedice mjera koje su na snazi.

Iskreno hvala svim farmaceutima u ljekarnama i prodavačima u dućanima opskrbe i pekarama, svim vozačima i proizvođačima, jer svakodnevno radite kako nama ne bi ničega nedostajalo.

Hvala, dragi prijatelji, svima vama koji ste skromni i poslušni, strpljivi i odgovorni u ovoj situaciji. Ostanite doma, pratite upute i tako se priključite borbi protiv širenja koronavirusa.

Sve nas zajedno preporučam moćnom zagovoru naše nebeske Majke i nad sve zazivam Božji blagoslov. Hvala!“.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić

Bitno.net