„Radosno dolazim u Zagreb, ne u svoje ime, nego kao episkop Crkve Kristove. Zadatak mi je kao episkopu sakupljati razjedinjeni narod Božji, izgrađivati tijelo Kristovo i sve voditi Kraljevstvu Božjem, propovijedati evanđelje i služiti Božansku liturgiju koja uprisutnjuje Kraljevstvo nebesko na zemlji. Dolazim sa željom i molitvom u srcu služiti svima, neprestano sebe prinositi drugima na dar, da nikada ne tražim svoje, nego da uvijek zbog Krista djelujem za dobrobit”, rekao je metropolit.

Vjernike Srpske pravoslavne Crkve ohrabrio je da slobodno ispovijedaju svoju pravoslavnu vjeru, ali prije svega da po toj vjeri u Kristu žive, kako bi ona davala bitni smisao njihovu životu, te kako bi u njoj našli odgovore na životno važna pitanja.

“Samosvijest, svijest o tome tko smo, čuvanje i njegovanje svog identiteta neophodan je preduvjet unutarnjeg mira, psihološke stabilnosti, ali iznad svega osjećaja punoće života u svakom smislu. Ali samosvijest je preduvjet prepoznavanja neponovljive vrijednosti svakog drugog i drugačijeg kao bliskog, kao prijatelja. Jedino ljubav prema sebi, koja nije sebičnost i samoljublje nego poštovanje sebe kao hrama Duha Svetoga rađa ljubav i puno poštovanje prema susjedu, bolje reći prema svakom čovjeku koji je hram Božji. A takva je ljubav obavezni preduvjet za suživot”, poručio je metropolit.

Rekao je da dolazi iz Bačke eparhije u Vojvodini u kojoj stoljećima uz pravoslavne, žive katolici, protestanti, židovi, u novije vrijeme muslimani, kao i pripadnici mnogih malih vjerskih zajednica.

„To je okruženje u kojem me je učio moj duhovni otac vladika Irinej, da biti kršćanin ne znači živjeti pokraj drugog i tolerirati ga, nego znači živjeti za drugog, jer kršćanin u svakom čovjeku neovisno o njegovoj vjeri i naciji, prepoznaje živu sliku Božju i u njemu ljubi svog bogolikog brata i sestru”, rekao je metropolit, poručivši: „to je naša vjera, nju ću beskompromisno u svako vrijeme i na svakom mjestu životom i riječju svjedočiti, a na nju ću neprestano i vas podsjećati”.

“Dolazim s radošću, bez predrasuda, otvorena srca prema svim građanima Hrvatske i Slovenije. Bit ću iskreno spreman na dijalog sa svima dobronamjernima. Poštovat ću slobodu svih iznad svega, a dijalog, praštanje i pomirenje bit će načela koja ću nastojati primjenjivati u praksi, jer duboko vjerujem da su to vrijednosti koje izviru iz same srži Kristova evanđelja i tiču se svakog od nas, ali i svih zajedno”, poručio je metropolit Porfirije.
Istaknuo je da Crkva nije odvojena od društva, što je, prema njegovim riječima, „osobito bitno danas kad je poniženo ljudsko dostojanstvo, kad je ugrožena obitelj, kada imamo porast različitih vrsta ekstremizama, kad se susrećemo s padom nataliteta, sa zagađenjem okoline, s nasiljem i raznim etičkim i bioetičkim bezizlazima i kada su globalizacijom ugroženi svi tradicionalni sustavi vrijednosti”. „Potreban je razum, a iznad svega potreban je ljekovit glas Crkve. Otvoren sam za zajedničko djelovanje sa svima koji dijele ovu brigu, ali prije svega s katolicima, protestantima, kao i sa svim drugim vjerskim tradicijama. Istovremeno sam spreman na dijalog sa svima koji nisu suglasni s mojim idejama, ali su otvoreni za njihovo razmatranje i iskren razgovor. Ja jesam Srbin, ali sam prije svega kršćanin, a to je univerzalna vrijednost a to ću vjerovati i svjedočiti do raspinjanja i smrti samoga Krista. Volim svoj narod, ali volim i sve druge, voljet ću sve druge narode, svakog čovjeka kao sliku Božju, zar je moguće drugačije”, poručio je metropolit Porfirije Perić.
Na kraju obraćanja metropolit Porfirije zahvalio je kršćanskoj, ali i čitavoj hrvatskoj javnosti što mu je javno, medijski priredila divnu dobrodošlicu. „To me uvjerava da ćemo u danima koji dolaze surađivati na dobro svih”, ustvrdio je. Riječ zahvale uputio je patrijarhu Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne Crkve na iskazanoj časti, a posebnu zahvalu uputio je svom duhovnom ocu bačkom episkopu Irineju.
Na svečanosti ustoličenja bili su visoki predstavnici Katoličke Crkve zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić, požeški biskup Antun Škvorčević, apostolski administrator Ljubljanske nadbiskupije biskup Andrej Glavan te generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Svečanom činu su nazočili i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, te predstavnici političkoga i javnog života Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

IKA | Bitno.net