Izvor

Mnoge su oči ove subote uprte u finale HRT-ovog showa „Do posljednjeg zbora“, gdje će se za titulu boriti tri zbora koja su osvojila najviše simpatija žirija i publike. Podsjetimo, za ovu avanturu prijavilo se pedeset i pet zborova iz čitave Hrvatske, koji su oduševili svojim vokalnim i koreografskim izvedbama. Jedini crkveni zbor koji je dogurao do subotnjeg finala jest zbor mladih župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke, poznatiji kao – „Izvor“.

„Izvor“ postoji već 19 godina, otkako je tadašnja krizmanica Ivana Jelinčić pristala voditi zbor svojih vršnjaka. Zbor je otada rastao, brojna lica su se promijenila, no ljubav prema glazbi, posebice duhovnoj, ostala je kao nit koja spaja njegove članove. Članovi žirija okarakterizirali su ga kao obitelj, a to je upravo ono što Izvor danas i jest. „Baš u tom rastu od zbora do obitelji vidljivo je djelovanje Božje ljubavi, ponajviše u brojnim krsnim i vjenčanim kumstvima između članova “Izvora”“, kaže jedan od dugogodišnjih članova, Marko Salopek. Tu okrenutost obitelji pokazuje i brojan izvorski pomladak, a posljednji u nizu je maleni Toma, koji je na svijet došao prije samo osam dana.

Izvor

Najvažnije što je Izvor do sada pokazao zasigurno jest slavljenički, široko nasmiješeni zanos u slavljenju Gospodina, kao i mogućnost prilagodbe različitim glazbenim žanrovima, kao što su country, gospel, soul ili funk. „Zar je ovo crkveni zbor?“ pitaju se mnogi, navikli na klasične aranžmane i postarije ansamble s pjesmaricama u rukama. Izvoraši žele svojim karakterističnim zvukom privući mlađe generacije na redovitu nedjeljnu misu u 11.30h, a prijava za emisiju „Do posljednjeg zbora“ samo je jedan od načina na koji to žele ostvariti.

Izvor

Ako ih i vi želite podržati, možete to učiniti pozivom na broj telefona 065 800 501 (s fiksne mreže 1,50 kn/poziv, mobilne 2,40 kn/poziv), ili slanjem sms poruke s tekstom „zbor1“ na broj 60106 (2,40 kn/sms). Što je jedan poziv za doprinos novoj evangelizaciji?

Poslušajmo jednu od njihovih dosadašnjih izvedbi (Praise You):