U povodu odreknuća od službe pape Benedikta XVI. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u kojem poziva da tom činu pristupaju u vjeri i s dubokim poštovanjem „tim više što smo u ovoj Godini vjere pozvani u svome životu razmatrati Božji govor, njegov poziv, kao i svoje odgovore i odgovornost“.

– Zahvalni smo Bogu za Papino služenje, kao i za obilje darova što ih je po njemu kao Petrovom nasljedniku dao svojoj Crkvi. Hrvatskim vjernicima, a osobito nama u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ostaje u živome spomenu dar njegova apostolskog pohoda Hrvatskoj, u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Istinski nas je ojačao u vjeri, a njegova je prisutnost među nama bila vidljivi znak blizine Boga svomu narodu – poručuje kardinal.

Zagrebački nadbiskup odredio je da se u župnim zajednicama i drugim liturgijskim zajednicama diljem Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak 28. veljače u večernjim satima proslavi euharistijsko slavlje, “zahvaljujući Bogu za darove koje smo po papi Benediktu XVI. primili, moleći za Crkvu i na Papine nakane, a osobito za duhovna zvanja”. Nakon mise svećenici trebaju pozvati vjernike da se nađu u zajedništvu klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U homiliji toga dana treba dati kratki osvrt na pontifikat pape Benedikta, a posebno na važnost njegova pohoda Hrvatskoj.

U zagrebačkoj će katedrali zadnjeg dana veljače također biti slavljena euharistija u 18 sati. Nakon euharistijskoga slavlja obnovit će se spomen na Papin pohod Zagrebu s pomoću jednosatnoga sažetka video zapisa njegova boravka među nama.

Zagrebački nadbiskup odredio je i da se na dan kada se sazna da je papa izabran po župama oglase zvona kao znak zahvale za izbor, a u nedjelju poslije da se himnom Tebe Boga hvalimo i molitvom zahvali za novoga Petrova nasljednika.

Bitno.net