U subotu 7. rujna u crkvi Uzvišenja sv. Križa zagrebačkom Sigetu petorica mladih franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda – fra Mislav Lukačević iz Slavonskog Broda, fra Ivan Bogati iz Virovitice, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca i fra Siniša Pucić iz Rijeke – svečano su zavjetovali da će, uz Božju pomoć, redovničke zavjete poslušnosti, čistoće i siromaštva obdržavati cijeloga svoga života.

Misno slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak uz koncelebraciju brojne braće svećenika. Uz njih su prisutna rodbina, prijatelji i vjerni puk mogli biti svjedocima iznimnog događaja u životu svakog redovnika, događaja u kojem svojim potvrdnim „Evo me!“ braća trajno odgovaraju na poziv koji im je Isus Krist stavio u srca pozvavši ih na život u bratstvu i u služenju Crkvi i svim braći ljudima.

U homiliji provincijal Vrdoljak istaknuo je vrlo važnu ulogu i simboliku križa u životu svakog franjevca.

„Križ je ponekad težak i mučan, ali križ je i znak slobode za svakog franjevca, on je znak potpunoga predanja u kojemu se osjećamo slobodnima“, istaknuo je fra Ilija.

Naglasio je kako su sveci oni koji su najvjernije prenijeli duh evanđelja te je vrlo poučno i zanimljivo da je sv. Franjo svojoj braći najprije savjetovao da se, kada dolaze u neki grad, nastane negdje na periferiji i da tamo mirno započnu živjeti, da ih narod promatra, da promatra kako žive i što rade i da onda prepozna kvalitetu i duhovnu snagu takvoga načina života. Ustrajnost je ono što se sada očekuje od svakog kandidata koji je stavio svoj potpis, a nagrada je, kako i u obredu zavjetovanja piše – obećanje vječnog života, rekao je provincijal, izrazivši radost što je franjevačka zajednica bogatija za još petoricu članova te čestitajući i zahvaljujući obiteljima na daru vjere koji su prenijeli na svoju djecu.

Prije samog obreda zavjetovanja, a dok su se pjevali zazivi i litanijeSvim svetima,  zavjetovanici su se prostrli pred oltar simbolično pokazujući svoju predanost Božjoj volji i umiranju sebi i darivanju sebe Isusu Kristu u franjevačkoj redovničkoj zajednici Katoličke Crkve. Nakon samog čina zavjetovanja, uslijedilo je čestitanje braći svečanozavjetovanicima koje im je uputila cijela prisutna redovnička zajednica. Time su braća u radosti i zajedništvu primljeni u bratstvo kao punopravni članovi. Nakon mise, uslijedilo je druženje i čestitanje, a brojni prijatelji, rodbina i obitelji zavjetovanika, od kojih su neki došli iz udaljenijih mjesta, nastavili su se družiti u zajedništvu s franjevcima na ručku.

Za polaganje svečanih zavjeta braća su se pripremala četiri tjedna. Bogoslovi četiriju franjevačkih provincija iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine prvo su se od 28. srpnja do 17. kolovoza pripremali u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a potom do 23. kolovoza sudjelovali na duhovnim vježbama u samostanu sv. Franje u Rovinju.

Tako je nakon četiri godine organizaciju i domaćinstvo priprema za polaganje svečanih zavjeta preuzela Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda iz koje su ovogodišnji zavjetovanici fra Mislav, fra Ivan, fra Vjeran, fra Darko i fra Siniša. Uz njih, pripremala su se i jedanaestorica bogoslova iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene, šestorica bogoslova iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije te jedan iz provincije Franjevaca trećoredaca glagoljaša. Mladu braću posjetila su i četvorica provincijalnih ministara: fra Ilija, fra Miljenko Šteko (Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, Mostar), fra Jozo Marinčić (Franjevačka provincija sv. Križa – Bosna Srebrena, Sarajevo) i fra Ivo Martinović (Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Zagreb), dajući time na važnosti tim pripremama, jednom od rijetkih zajedničkih formativnih susreta braće franjevaca na ovim prostorima. Jednomjesečne pripreme, za čiji su uspjeh posebno zaslužni bili organizator fra Krunoslav Kocijan, te domaćini u Vukovaru i Rovinju fra Ivica Jagodić i fra Smiljan Berišić, završene su 23. kolovoza misom zahvalnicom i „Te Deumom“.

Svemu ovome dodajmo kako je fra Siniša Pucić, nekadašnji novinar Novog lista, naš suradnik.

Njemu i ostaloj braći čestitamo!

Bitno.net