Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina objavio je nacrte kontroverznih antidiskriminacijskih mjera koje se mogu zloupotrijebiti za progon neistomišljenika.

Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021. i Nacrt Akcijskog plana za njegovu provedbu 2016. – 2018. sadrže ciljeve i mjere koje trebaju provoditi državna tijela u sljedećih pet godina u svrhu suzbijanja diskriminacije. Nažalost, neke se mjere mogu upotrijebiti za ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda – npr. onih koji drže obiteljske vrijednosti ili su vjernici – čija se uvjerenja ne podudaraju s ideologijom dokumenta, poput mjera osiguravanja dostupnosti pobačaja, dostupnosti “pilula za dan poslije”, pritiska na liječnike koji se pozovu na priziv savjesti, cenzuriranja školskih udžbenika za “diskriminatoran sadržaj” (npr. iz vjeronauka), nadzor provedbe Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, educiranje u ideologijama osoba zaposlenih u pojedinim sektorima i područjima – doktora, novinara, suca, državnih službenika, socijalnih radnika…, što otvara mogućnost da osobe koje ne žele sudjelovati u takvim ideološkim mjerama dobiju otkaz.

Pozivamo vas da potpišete peticiju predsjedniku Vlade RH da se razriješe ravnatelj Ureda za ljudska prava i Radna skupina koji su ovakve mjere predložili. Njeni članovi nisu poznati javnosti. Nakon dvije godine “rada” Radne skupine (od rujna 2014. do sredine 2016.), uz budžet europskog projekta od 119.655 eura, nacrti ovih mjera pušteni su u javnu raspravu u vremenu političke krize (dan nakon pada Vlade), ljeti i za vrijeme Europskog prvenstva (kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja), što predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture!

Potpišite peticiju i zatražite da se održi kvalitetna javna rasprava, da se razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je dozvolio da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava!

Poticiju možete potpisati OVDJE.

Potpiši.me | Bitno.net