Ponovno se pokazalo da previše sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet.

Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i čežnju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom – koji postoji u svakom od nas. To mora imati štetne posljedice.

Ali, što se tiče javnog ne/morala, ništa posebno.

Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema.

Prečesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se kršćane uvjeri da su oni drugi živa razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ja i ti. Da nisam vjernik, da nismo vjernici, ja bih bio daleko gori. Stoga zavoljeh te ljude. Često su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svećenika.

Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugačije prikazuje zlom i vragovima. Vjernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove – onako kako to, primjerice, čini Index.

Ali opet bi bilo krivo zaključiti da su oni koji u njemu onako pišu, gori od mene. Tko zna tko je gori?

Ma kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje o drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Kršćanstvo je zahtjevno, teško je. Uvijek je križ. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova načela povjerenja i opravdanja.

Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evanđelja, nauka Crkve, ni jednog načela morala. Ali, kad je riječ o evangelizaciji, od svih najteža i najvažnija je ova: kršćanima navijestiti kako je svaki Čovjek u naravi dobar – kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.

Drugima poručiti: “Mi u vas vjerujemo”, je najpotrebnija riječ ovog vremena.

Upravo to se ovih dana događalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.

Ponovno se pokazalo da previse sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet.
Najprije, glazbeni…

Posted by Ivan Ike Manduric on 18. srpnja 2016

Bitno.net, koji je već pisao o evangelizaciji na Ultri na kojoj su sudjelovali poznati hrvatski svećenici poput don Damira Stojića, don Mihovila Kurkuta, patera Ike Mandurića i o. Stjepana Horvata te desetak mladih iz cijele Hrvatske (SKAC – Split, Božja pobjeda, Nanovo rođeni, Srce Isusovo…), prvi u Hrvatskoj objavljuje nevjerojatnu galeriju s fotografijama molitve i pripreme za evangelizaciju na jednom od najvećih svjetskih festivala.

Foto: © Matej Sunara

Tino Krvavica | Bitno.net