Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir susrela se u Vatikanu sa Svetim Ocem Franjom tijekom posebne audijencije za sudionike Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (ICLN) koji su se proteklog tjedna okupili na svom godišnjem susretu u Frascatiju.

Povodom dvadesete godišnjice beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca, zastupnica Petir je Svetom Ocu darovala knjigu o blaženiku talijanskog profesora Piera Luigija Guiduccija, a u kratkom osobnom razgovoru papa Franjo i zastupnica Petir razmijenili su i nekoliko misli o Stepincu. Sveti Otac je u razgovoru, referirajući se na njihov posljednji susret u kolovozu prošle godine kada je papa Franjo zastupnici Petir rekao da će Stepinac biti proglašen svetim, ovoga puta potvrdio da će ispuniti svoje obećanje.

Knjiga koju je zastupnica darovala papi Franji

“Svaki susret sa Svetim Ocem je uistinu jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo koje obogaćuje. Izuzetno sam počašćena što sam treću godinu zaredom imala priliku i za kratak osoban razgovor s Papom. Raduje me njegova blizina prema hrvatskome narodu koju sam u tim susretima osjetila, posebice kada je riječ o završetku kanonizacijskog postupka i proglašenju blaženog Alojzija Stepinca svetim, a što mi Hrvati toliko željno iščekujemo”, izjavila je zastupnica Petir nakon susreta sa Svetim Ocem.

U pismu, koje je ovim povodom zastupnica uručila Svetom Ocu i koje naš portal ekskluzivno prenosi, napisala je:

„Dragi Sveti Oče, katolički puk žarko iščekuje da blaženog Alojzija Stepinca proglasite svetim. Kada sam s tom zamolbom prvi put došla pred Vas, rekli ste da se molimo na tu nakanu. Čitav se narod moli i nastavlja se moliti te zahvaljuje Vašoj Svetosti jer i Vaša molitva pomaže održati nadu u skoru kanonizaciju našeg blaženog Alojzija Stepinca. Tijekom mog drugog posjeta, Vaša Svetost mi je rekla kako dan kanonizacije dolazi. Vjerujem u Vaše obećanje cijelim srcem i svjesna sam da je put ka proglašenju svetim bezvremenski postupak vođen Duhom Svetim. Sveti Oče, evo me i treći put pred Vama s istom molbom. Kao što znate, u listopadu se navršava dvadeset godina kako je papa Ivan Pavao II. proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Hrvatski narod s radošću iščekuje objavljivanje Vaše odluke o njegovom proglašenju svetim. Zahvalna za Vaše očinsko razumijevanje, čast mi je iskazati Vam svoje duboko poštovanje. Neka nas Gospodin blagoslovi, i uvijek nas nosi u Srcu, jer tada doista znamo da nam ništa neće ostati uskraćeno.“

Na početku audijencije, papa Franjo se kratkim govorom obratio članovima Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca. Osvrćući se na temu godišnjeg susreta ICLN-a “vjerske slobode i sloboda savjesti”, Sveti je Otac rekao kako su te slobode u današnjem vremenu dvostruko ugrožene od strane dviju oprečnih, ali jednako opasnih ideologija: sekularističkog relativizma i religijskog radikalizma te istaknuo kako političari u službi općeg dobra imaju obvezu doprinijeti rješavanju pitanja ograničavanja vjerskih sloboda. Papa je podsjetio i da zakoni koji se donose moraju biti u skladu s kršćanskim viđenjem ljudske osobe i društva.

“Papa Franjo nas je u svom kratkom obraćanju jednostavnim, ali vrlo snažnim riječima ohrabrio da ustrajemo u zaštiti progonjenih kršćana diljem svijeta, da budemo njihov glas na mjestima donošenja odluka i potičemo donošenje zakona koji će okončati vjersku diskriminaciju bilo koje vrste. Poznato nam je da su progoni kršćana u stalnom rastu te svake godine bilježimo tužne rekorde kada je riječ o ubojstvima, nasiljima, uništavanjima vjerskih objekata… Važno je da posvijestimo razinu problema i da zaštitu vjerskih sloboda postavimo visoko na ljestvicu prioriteta”, rekla je Petir.

Bitno.net