Papa F

Ako „nemaš nešto trajno, propasti ćeš kao i sve druge stvari“ istaknuo je Papa, razmišljajući nad odlomkom iz knjige Propovjednika o ispraznosti. Postoji jedna opasnost za osobe vjere: Isus je često opominjao one koji su se hvastali. Učiteljima zakona je govorio da ne trebaju „hodati trgovima“ u „luksuznoj odjeći“ poput „prinčeva“. Kada moliš – uči Isus – moli u skrovitosti, u svojoj sobi. Isto tako kada daješ siromasima – „ne trubi na sav glas, već čini to skriveno. Otac to vidi i to je dovoljno“ – podsjetio je papa Franjo.

Isprazan čovjek tako čini: „’Gledaj, koliki ček sam dao za djela Crkve’ i onda pokazuje ček, a poslije vara u drugom dijelu Crkve. To je isprazno – živjeti da bi bili viđeni. ‘Kada postiš – kaže Gospodin – molim te, nemoj biti ozlovoljen ili tužan, jer svi će znati da postiš; ne, posti s radošću, čin pokoru radosno, da nitko to ne zna.’ Ispraznost je ovo: živjeti da bi bili viđeni“ – naglasio je Sveti Otac i nastavio:

„Kršćani koji tako žive slični su paunima. Poput nekoga tko kaže: ‘Ja sam kršćanin, roditelj ovoga svećenika, ove časne sestre, onoga biskupa, moja obitelj je kršćanska obitelj’ – tako se hvaleći. Ali imaš li u svome životu Gospodina? Kako moliš? Kako stoje u tvojem životu djela milosrđa? Posjećuješ li bolesne? Trebamo izgraditi svoj kršćanski život na stijeni, na istini. Hvalisavci pak grade kuću na pijesku i ona se urušava, takav kršćanski život se urušava jer se ne može oduprijeti iskušenjima“ – rekao je Papa, nastavljajući:

„Koliki kršćani žive da bi bili viđeni. Njihov život nalikuje mjehuriću sapuna. Lijep je mjehurić! Kolike boje ima! Ali traje samo jednu sekundu i poslije što? I kada gledamo neke pogrebne spomenike, pomišljamo kako su isprazni, jer se u stvarnosti vraćamo u golu zemlju… U međuvremenu, hoću li se hvaliti ili ću nešto učiniti? Nešto dobro? Tražiti Boga? Moliti? Stvari koje su trajne… Ispraznost je lažljiva, fantazija, vara hvastavca jer se isprva samo pravi da je nešto, ali na kraju jadnik i povjeruje u to“ – istaknuo je Papa.

A to se dogodilo s Herodom Tetrarhom, kako stoji u današnjem Evanđelju, dok se pita o Isusovu identitetu: Taština – sije nemir i oduzima mir. Poput osobe koja nosi puno šminke i poslije se boji kiše da je ne bi isprala. Taština ne daje mir; samo istina daje mir – naglasio je još jednom Sveti Otac. „Ovo iskušenje“ – nastavio je „demonsko je, od đavla je, koji je također taštinom iskušavao Isusa u pustinji… Taština je jako ozbiljna duhovna bolest.“

„Oci u egipatskoj pustinji govorili su kako je taština iskušenje protiv kojeg se trebamo boriti čitav život, jer se uvijek vraća da bi oduzela istinu“ – nastavio je Papa – „i kako bi to shvatili, govorili su: taština je poput luka. Počneš ga danas guliti, i odstraniš taštinu danas, onda malo taštine sutra i čitav život guliš taštinu da bi ju pobijedio. I na kraju si zadovoljan: uklonio sam taštinu, ogulio sam luk, ali miris ti i dalje ostane na rukama. Molimo od Gospodina milost da ne budemo tašti, da budemo iskreni, s istinom o zbilji i Evanđelju“ – kazao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan/Bitno.net