Potaknuti napisima u pojedinim medijima, u kojima su iznesene netočne i paušalne tvrdnje vezane uz Osobnu prelaturu Katoličke crkve Opus Dei u Hrvatskoj, dužni smo reagirati s ciljem pojašnjenja cjelokupne situacije i iznošenja točnih informacija vezanih uz nekretninu na Ribnjaku 46 u Zagrebu, čiji je vlasnik Zaklada dostojanstvo i nada.

Prije svega moramo naglasiti kako je navedena nekretnina u cijelosti u vlasništvu Zaklade dostojanstvo i nada, a ne Opusa Dei kako se pogrešno navodi u medijima, te kako Opus Dei nema nikakve veze s rušenjem predmetne nekretnine.

Provjerom s nadležnim institucijama utvrđeno je kako navedenu nekretninu ruši Republika Hrvatska temeljem: “Rješenja višeg građevinskog inspektora Državnog inspektorata, KLASA: UP/I 362- 02/22-02/677 Ur.br.: 443-02-05-12-22-02 dana 23.08.2022.g. kojim se određuje uklanjanje potresom uništene stambene zgrade koja predstavlja opasnost. Predmetna zgrada koja se uklanja nalazi se u Zagrebu, na k.č.br. 5878 k.o. Centar, Ribnjak 46.”.

Također moramo istaknuti činjenicu kako nitko od novinara koji su pisali o navedenoj temi nisu uputili niti jedan upit prema Opusu Dei kako bi se objektivno informirali o činjeničnom stanju. Iz tog razloga smatramo da je spominjanje Opusa Dei u bilo kojem kontekstu vezanom uz predmetnu nekretninu isključivo plod senzacionalističkog pristupa bez argumenata i pokrića u činjenicama.

U medijima je također iznesena netočna informacija kako je Zaklada dostojanstvo i nada u vlasništvu prelature Opus Dei, što je također netočno. Poveznica između Zaklade i Prelature jedino je u tome što Zaklada svojim djelovanjem između ostalog podržava rad Opusa Dei u Hrvatskoj. Kada je riječ o nekretnini na Ribnjaku, Opus Dei i Zaklada dostojanstvo i nada imali su prije nekoliko godina razgovore o mogućem zajedničkom projektu na toj lokaciji, no Prelatura je odustala od projekta, tako da su sve radnje povezane sa kućom na Ribnjaku nastavljene isključivo kroz planove i projekte Zaklade, te Opus Dei s njima nema nikakve poveznice.

Izražavamo nadu kako će u budućnosti svi koji su zainteresirani za rad i djelovanje Prelature u skladu s dobrim običajima i profesionalnim djelovanjem, svoja pitanja uputiti redovnim kanalima na našu adresu bez nepotrebnog nagađanja i iznošenja neistinitih podataka. Odjel za komunikacije Opusa Dei otvoren je, kao i uvijek do sada, za sve upite predstavnika medija.