“Crkva je komunikacija. Ako ne obavlja komunikaciju, ne vrši poslanje”, istaknuo je mons. Devčić, naglasivši i potrebu mijenjanja svijesti u Hrvata katolika na način da shvate da su crkveni mediji njihovi te da je svatko pozvan podržavati ih duhovno i materijalno. Nadbiskup potiče da se ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija prigodno obilježi po nad/biskupijama, za razliku od prethodnih godina kad se taj prigodni susret crkvenih i novinara drugih redakcija obilježavao u Zagrebu.

Predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić predstavio je nacrt takvog susreta kojeg bi trebali prirediti tiskovni uredi i suradnici biskupija za medije, a na kojem bi se okupili urednici i novinari redakcija iz dotične biskupije, suradnici biskupija u uređivanju radijskih i televizijskih vjerskih emisija, župni dopisnici i suradnici u medijskom poslanju Crkve. Na susretu bi se, između ostalog, predstavila i ovogodišnja poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan društvenih komunikacija 20. svibnja, čija je tema “Tišina i Riječ: put evangelizacije”.

Glavni urednik HKR-a Anto Mikić predstavio je aktualne crkvene teme u hrvatskom medijskom prostoru: izdvajanje sredstava iz državnog proračuna za djelovanje Crkve u društvu, status vjeronauka u školi, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, pedofilija, ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora za komemoraciju na Bleiburgu i uvijek tematizirani komentari glavnog urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. Mikić je istaknuo stav pojedinih stručnjaka i istraživača javnog mnijenja da Crkva dobiva ozbiljne glasnogovornike svojih stavova i počinje ostavljati dojam dobrog odnosno jačeg sugovornika u raspravi. U povodu 41. obljetnice od objave pastoralnog naputka Communio et progressio izrađenog nalogom Drugog vatikanskog sabora radi primjene Dekreta o sredstvima društvenog priopćavanja tog Sabora, Odbor HBK za medije će ovoga lipnja u Zagrebu prirediti kolokvij na kojem će se konciznim izlaganjima i u raspravi crkvenih medijskih djelatnika iz cijele Hrvatske razmatrati uloga medija u društvu i konkretne zadaće katolika u sredstvima društvenih komunikacija. Mons. Devčić istaknuo je da je taj dokument nastao u ozračju optimizma te je potaknuo na sagledavanje koji su sve crkveni dokumenti objavljeni o njenom medijskom djelovanju. U izdanju Glasa Koncila, u Hrvatskoj je objavljen dokument ‘Crkva i mediji – HBK – pastoralne smjernice’. (ika/bitno.net)