VAŽNO! Vijest je prvotno objavljena pod naslovom: “Odluka HBK: Otkazano javno slavljenje svih svetih misa u Hrvatskoj”, u skladu s novim informacijama naslov je izmijenjen, a tekst nadopunjen.

Neslužbeno saznajemo da je priopćenje HBK koje je izvorno objavljeno na službenim stranicama Riječke nadbiskupije radna verzija dokumenta koja je greškom objavljena na tom portalu. Priopćenje je u međuvremenu uklonjeno s njihovih stranica.

Prema toj, radnoj verziji dokumenta, od 18. ožujka u Hrvatskoj je trebalo biti suspendirano slavljenje svih javnih svetih misa te na neodređeno odgođen sakrament ispovijedi. Također planirano je da crkve budu otvorene samo za osobnu molitvu, ali i tada pod strogim uvjetima. Jedan od njih bio je da se u bogoslužnom prostoru istovremeno može nalaziti samo 10 osoba, “s najmanjim razmakom od 1,5 metara”. Dokumentom su promjene predviđene i za crkvene sprovode. Tako se ukop trebao odviti “bez sprovodne mise i samo s najbližima”.

– Pročitajte više: Zbog čega smo objavili vijest o ukidanju javnog slavljenja svetih misa u Hrvatskoj

Glasnogovornik HBK mr. sc. Zvonimir Ancić za naš je portal naknadno izjavio: “Nikakvo službeno priopćenje s tim u vezi s razine HBK nije odaslano javnosti.”

Dodajmo kako su u Hrvatskoj najavljene nove, izrazito stroge mjere zaštite od koronavirusa, a u radnom dokumentu HBK stoji kako su crkvene mjere donesene upravo “u skladu s najnovijim mjerama Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva”.

Nakon što je radni nacrt skinut sa stranica Riječke nadbiskupije, naš portal također je odlučio maknuti priopćenje koje smo izvorno prenijeli u članku.

Bitno.net