Supružnici Ljubica Perinić Staničić i Josip Staničić roditelji su troje djece te su jedna od nekoliko tisuća obitelji koja je s uzbuđenjem čekala ponedjeljak, kada se oglasilo prvo školsko zvono.

Njihova kći Nina krenula je u prvi razred Osnovne škole Ružičnjak, koja provodi diferencirani model obrazovanja. Škola koju pohađaju samo djevojčice smještena je na zelenim obroncima zagrebačkog Podsuseda, a model diferenciranog obrazovanja provodi u suradnji s renomiranim međunarodnim školama.

Ljubica Perinić Staničić, dipl.oec., i Josip Staničić, dr. med., govore o razlogu odabira diferenciranog obrazovanja za svoju djecu te daju detaljan uvid njegova funkcioniranja u svakodnevnom školovanju.

Što vas je kao roditelje privuklo Osnovnoj školi Ružičnjak?

Ispričat ćemo vam jednu anegdotu. Padala je kiša, a mi smo s kćeri izlazili iz Ružičnjaka te je ona shvatila kako nema njezina kišobrana. Ugledala je školarku koja je imala njezin kišobran i ukazala nam na to. Rekli smo joj da otiđe do curice i zamoli je natrag svoj kišobran, što je ona nevoljko i učinila. Školarka je bila okrenuta leđima, a na Ninin sramežljiv i plah zahtjev da joj vrati kišobran curica se okrenula i rekla: „Hvala ti što si mi posudila kišobran.“

To je bio trenutak odluke. Iako smo do tada pročitali i znali sve o školi Ružičnjak i modelu obrazovanja koji potiče rast u vrlinama, ovaj put smo bili živi svjedoci takvog načina odgoja i obrazovanja – koji djecu oblikuje u pristojne, odgovorne i obazrive mlade ljude. Akademsko obrazovanje je također iznimno važno, no kako su naši stari govorili: „Ne vrijede ti sve diplome ovog svijeta, ako prvo nisi čovjek.“

Oboje smatramo kako je upravo obitelj, svaka prema svom profilu i mogućnostima, odgovorna za intelektualnu i karakternu formaciju vlastite djece. Osnovna škola Ružičnjak pruža više mogućnosti roditeljima koji su svjesni te svoje uloge, koji žele sudjelovati i uložiti trud u odgoj i obrazovanje svoje djece. Ružičnjak pruža odgoj u vrlinama, mentorstvo, osobni pristup svakom djetetu te time oblikuje buduće liderice i lidere, koji će jednog dana dati svoj osobni doprinos našem hrvatskom društvu. Važno je za istaknuti kako osim Osnovne škole Ružičnjak, model diferenciranog obrazovanja provodi i zagrebačka Osnovna škola Lotrščak koju će, kada dođe vrijeme upisati Ante i Ivan, naša dva mlađa sina koji pohađaju Dječji vrtić Ružičnjak.

Po čemu je posebno diferencirano obrazovanje?

Zbog prednosti koje ovaj način obrazovanja ima u usporedbi s uobičajenim mješovitim obrazovanjem na akademskom i psihološkom razvojnom planu, kao i na razvoju osobnosti i karaktera.

Djevojčice i dječaci se međusobno razlikuju, imaju različite potrebe, uče različitom brzinom i na drugačije načine. Diferencirano obrazovanje dozvoljava djevojčicama i dječacima da sazrijevaju svojim tempom te omogućava puno bolji akademski uspjeh. Djevojčice u diferenciranim školama također više sudjeluju u nastavi, imaju veće samopoštovanje, uspješne su u različitim znanstvenim područjima te su kasnije uspješnije u poslovnim karijerama.

Diferencirani model obrazovanja uvjetuje i nošenje uniformi jer su statusno neutralne, potiču kulturu odijevanja, djeca nisu opterećena izgledom, daju osjećaj pripadnosti i ponosa, a u konačnici djeca su više fokusirana na učenje. Za nas roditelje uniforme su dodatan plus jer se omogućuju značajne financijske uštede pri kupnji odjeće, a i izbjegne se svakodnevno pregovaranje s djecom oko odabira prikladne odjeće za vrtić ili školu.

Kako se provodi osobni pristup svakom djetetu?

Svaka učenica dobiva mentoricu s kojom razgovara jednom mjesečno na kratkom i strukturiranom osobnom razgovoru. Program mentorstva osim s učenicama provodi se i s roditeljima kako bismo u suradnji sa školom bili podrška djeci u njihovom sazrijevanju i odrastanju. Mentorstvo je ustvari dijalog škole i roditelja putem kojeg se kreiraju zajednički obrazovni i odgojni ciljevi za svako dijete.

Ovakav model obrazovanja pružaju samo privatne škole. Je li financijski pristupačan i prosječnoj hrvatskoj obitelji?

Škola je cijenovno pristupačna prosječnoj hrvatskoj obitelji, kojima pripadamo i mi. Mjesečni iznos sudjelovanja roditelja u cijeni odgojno-obrazovnog programa škole iznosi 990 kn, a važno je za istaknuti kako je Ružičnjak otvoren za razgovor o prilagodbi cijene u skladu s mogućnostima pojedine obitelji.

Nama zaposlenim roditeljima važan je i produženi boravak, koji je u Ružičnjaku omogućen tijekom čitavog osmogodišnjeg školovanja i traje do 17 sati. To je kvalitetno osmišljen boravak djevojčica u školi koji obuhvaća organizirano vrijeme za odmor i igru, obroke, aktivnosti na svježem zraku, radionice, kreativno provođenje slobodnog vremena, učenje i ponavljanje te rad na zadaći.

U Ružičnjaku su okupljene brojne višečlane obitelji.

Tako je, poznati smo po višečlanim obiteljima. Kod nas su obitelji s troje i više djece nekakav prosjek. Imamo čak dvije obitelji sa sedmero djece, na koje smo jako ponosni.

Još jedna od posebnosti je što se u Ružičnjaku ne obrazuju samo djeca već i mi roditelji. Tako škola tijekom cijele godine organizira korisne edukacije za roditelje, a svake godine kreće i Obiteljsko obogaćivanje – međunarodni program za formaciju roditelja priznat i od strane UN-a. To je sustav obrazovanja za roditelje i bračne parove s tematikom odgoja djece i bračnog života, utemeljen na metodama slučaja kao u modernim poslovnim školama (Harvard, Stanford). Pun je praktičnog rada, interaktivne komunikacije i zanimljivih radionica. Izvrsna je prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava nas roditelja, što nam u konačnici pomaže u odgoju i svakodnevnom uspješnom obiteljskom životu.

Bitno.net