O. Gavrić rekao je da je priprava za proslavu 700. obljetnice započela na razini Župe i Samostana bl. Augustina Kažotića na Pešćenici. Izrazio je nadu da će se jubilej proslaviti na razini zagrebačke Crkve, ali i čitave Hrvatske te u biskupiji u Luceri gdje je blaženik preminuo. Postupno će se uključivati i ostali samostani Hrvatske dominikanske provincije te Red propovjednika s Generalnom kurijom.

Čuda po zagovoru prvoga hrvatskog blaženika počela su se događati odmah poslije njegove smrti u Luceri gdje je i pokopan. O. Gavrić svjedoči da i u današnje vrijeme pristižu „svjedočanstva vjernika s raznih strana o zadobivenim milostima, čudesnim događajima i zbivanjima kojima su po zagovoru bl. Augustina Kažotića spašeni, izbjegli velike nezgode, zadobili ozdravljenja… Tako da ima tih događaja. Nisu to brojni događaji, ali itekako govore o prisutnosti kulta i štovanja bl. Augustina Kažotića u hrvatskom narodu“, rekao je.

Stoga se dominikanci i Kažotićevi štovatelji nadaju i njegovoj kanonizaciji.

„Molimo, ne samo mi, ne samo vjernici ove župe na Pešćenici gdje mi svakoga četvrtka navečer imamo zavjetnu misu bl. Augustinu Kažotiću i molitvu za proglašenje svetim. Također u samostanu u Trogiru – njegovom rodnom gradu i u drugim samostanima u Provinciji molimo i nadamo se“, rekao je fr. Anto.

„Možda je prigoda da ova 700. obljetnica bude jedan događaj i proglašenje svetim bl. Augustina Kažotića. Mi, hrvatski dominikanci, prošle godine okupljeni na izbornoj provincijskoj skupštini donijeli smo odluku i uputili smo poziv hrvatskim biskupima, biskupu u Luceri i vrhovnoj upravi dominikanskoga reda da tom prigodom zajedno upute molbu papi Franji da proglasi svetim bl. Augustina Kažotića“, istaknuo je.

„To bi bio jedan poseban pečat u slavlju 800. obljetnice dolaska i prisutnosti dominikanaca na hrvatskim prostorima“, naglasio je prior Gavrić.

Najavio je da će ove godine središnju blagdansku misu u crkvi na Pešćenici predslaviti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u 19 sati. Na kraju mise biskup će blagosloviti manji kip bl. Augustina – poseban jer će tijekom iduće tri godine obići župu od obitelji do obitelji.

Bl. Augustin Kažotić rođen je u Trogiru oko 1260. godine. Nakon završenih studija postao je istaknuti propovjednik i teološki pisac, a 1301. i zagrebački biskup. Godine 1322. postao je biskupom u talijanskoj Luceri gdje je i umro nakon godine dana služenja. Blaženim je proglašen 1702. godine.

Molitva da bl. Augustin Kažotić bude proglašen svetim

Bože, nadahnitelju svega dobra – koji nam u životu svetaca pružaš primjer a u njihovu zagovoru pomoć – potakni darom svoje milosti srca hrvatskih biskupa, svećenika, redovnika, redovnica, svega naroda Božjega i svih ljudi dobre volje, da svaki od nas, kao pripadnik Crkve ili kao građanin domovine, učini sve što je dužan učiniti, da velikan naše domovine i crkvene povijesti, blaženi Augustin Kažotić bude proglašen svecem.

Svojim svjetlom, Gospodine, rasvijetli naše pameti da u njegovu apostolskom, učiteljskom, prosvjetiteljskom, obnoviteljskom, prognaničkom i mučeničkom životu prepoznamo uzor osobne duhovne obnove života i putokaz autentične evanđeoske zauzetosti u obnovi duhovno i materijalno opustošene nam domovine.

Pred očima sveopće Crkve i cijeloga svijeta obraduj, svemogući Bože, napaćeni hrvatski narod i Crkvu u Hrvata, te još jednoga između mnogobrojnih naših plemenitih sinova okruni svetačkom krunom, a svima nama udijeli istinsku vjeru da ćemo po njegovu zagovoru osjetiti pomoć u svojim duhovnim, duševnim i tjelesnim potrebama. To te molimo, Oče dobri, po Kristu našem Gospodinu. Amen.

Ovo molitvu molio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić pred kapelom bl. Augustina Kažotića u zagrebačkoj prvostolnici na dan otvaranja Blaženikove godine 4. travnja 2001. (izvor: www.kazotic.org)