Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico predvodio je koncelebrirano euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u utorak 19. ožujka, na svetkovinu sv. Josipa i drugu obljetnicu biskupskog ređenja dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. Uz dijecezanske i redovničke svećenike koncelebrirao je i kotorski biskup Ilija Janjić.
Pozdravljajući predvoditelja slavlja, biskup Uzinić izrazio je radost zbog dolaska nuncija D’Errica jer je on poveznica ne samo Republike Hrvatske i Svete Stolice kao međunarodnih pravnih osoba nego predstavlja i povezanost između Svetog Oca i vjernika u Hrvatskoj. Zamolio je apostolskog nuncija da prenese papi u miru Benediktu XVI. zahvalnost za služenje Crkvi, a papi Franji vjerničku odanost i “obećanje da ćemo mu mi, koji smo ga isprosili od Boga zajedno s čitavom Katoličkom Crkvom i dalje pratiti svojim molitvama, ali i s vjerničkom poslušnošću”.

U homiliji nuncij D’Errico izrazio je zahvalnost biskupu Uziniću na pozivu da s vjernicima Dubrovnika proslavi svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika sveopće Crkve, kao i na riječima dobrodošlice te pozdravio sve okupljene. “Danas je veliki dan za sveopću Crkvu, jer jutros je Sveti Otac Franjo svečano započeo svoj pontifikat”, rekao je apostolski nuncij i nastavio: “Vaš biskup mi je rekao da puno molite za njega. Sada, kao papinski predstavnik, želio bih vas pozvati da pojačate molitvu za njega, osobito pod ovom svetom misom. On je Petar – stijena na kojoj je utemeljena Crkva; on je princip i vidljivi temelj jedinstva. Naša čestitka za njega danas je molitva u ovoj euharistiji: da od svih bude prihvaćen njegov nauk kao stalna točka gledišta, nadasve u teškoćama u kojima se katkada nađu partikularne Crkve i civilna društva.” Spomenuo je i da danas papa u miru Benedikt XVI. slavi imendan i pozvao vjernike da i za njega mole “u znak sinovske zahvalnosti za sve ono što nam je on dao kroz osam godina prosvijetljenog nauka i uzornog apostolskog služenja.” Nuncij D’Errico dodao je kako je ovo važan dan i za dubrovačku Crkvu koja danas slavi drugu obljetnicu biskupskog ređenja biskupa Uzinić te se prisjetio kako je toga dana, kao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, bio na proljetnom zasjedanju BK BiH u Mostaru, te kako je u razgovorima s biskupima to bila često spominjana tema. “U ove dvije godine mons. Uzinić znao je sakupiti duhovnu ostavštinu dvadesetogodišnjeg biskupstva mons. Puljića; svi smo vrednovali revnost i živahnost njegova biskupskog služenja. Stoga, u ovoj svetoj misi zahvalimo Bogu za sve što je ostvario i što ostvaruje; čestitajmo mu i, gledajući prema budućnosti, predajmo Duhu Svetom, kroz zagovor sv. Josipa, njegove planove i nadanja za Crkvu Božju u Dubrovniku”, istaknuo je nuncij D’Errico te pljeskom kojem su se pridružili i vjernici čestitao biskupu Uziniću.

Govoreći o sv. Josipu, čiji se blagdan slavi, nuncij je istaknuo dva aspekta: da se sveti Josip pojavljuje u ključnim trenucima Isusova djetinjstva, a o njemu u tim trenucima nema zapisane niti jedne riječi te da se uvijek naglašava njegova spremnost na djelovanje prema Božjoj volji. Spominjući Josipovu pravednost, nuncij D’Errico istaknuo je kako tu pravednost ne treba shvaćati u smislu distribucijske pravde tj. dati svakome njegovo nego “da je Josip bio pobožan čovjek: čovjek u stalnoj potrazi za Božjom voljom i uvijek vođen velikim kriterijima ljubavi prema bližnjemu”. U temelju života Josipa i Marije prije svega stoji stav vjere, a to znači “predati se Bogu, uvijek i u svakoj situaciji; uvijek, a nadasve u poteškoćama”. Vjera znači nadati se protiv svake nade, biti vođen ne ljudskim kriterijima, nego potpunom podložnošću Božjim kriterijima, istaknuo je nadbiskup D’Errico.

Sv. Josip može biti primjer ljudima našeg vremena po svojoj pravednosti kojom se uzdao u Gospodina, zatim po radišnosti, jednostavnosti i odgovornosti koji duh vjere povezuje s teškim radom te po tome što nastoji vlastiti izbor uskladiti s Božjim kriterijima. Po primjeru Josipa pravednika i “naša zauzetost kršćanskog života i doprinos koji želimo dati na društveno-socijalnoj i civilnoj razini za opće dobro Zemlje, moraju se hraniti nadasve vjerom i molitvom.” A molitva nije, što se vidi na primjeru sv. Josipa, tek jedan opcionalni vid kršćanskog života. “Naime, kao što bi učinio svaki sin koji zna da ima oca koji se brine o njemu, i mi moramo predstaviti Bogu – našem nebeskom Ocu, naše strepnje, naše poteškoće, naša nadanja, naše želje, naše planove. Upravo je to što želimo učiniti danas za nas, naše obitelji, našu biskupijsku zajednicu, Crkvu, cijeli svijet, a posebno za papu Franju i Benedikta XVI.” Primjer radišnosti, jednostavnosti i odgovornosti sv. Josipa poučava i da “svatko u sebi mora prepoznati dužnost učiniti svoj dio, u Crkvi i u društvu. Nitko ne može biti lišen ove odgovornosti, već se svatko mora osjetiti pozvanim od Isusa, Učitelja, dobro upotrijebiti primljene talente, s jednom revnošću, ozbiljnošću i odgovornošću”.

Život Josipov, koji nastoji vlastiti izbor uskladiti prema Božjim kriterijima, “poziva nas da i mi nastavimo usklađivati naša iskrena i strastvena očekivanja prema Božjim kriterijima. Naime, kao što se događalo u prošlosti u najboljim tradicijama hrvatskog naroda, moramo tražiti u Njemu, Nebeskom Ocu i u Isusu Riječ, trajni oslonac za pitanja s kojima se moramo suočiti.” Apostolski nuncij pritom je istaknuo da to što je Bog ljubav, a što nadilazi ljudske kriterije, poziva na širenje oprosta, milosrđa i razumijevanja. Ili da je Bog Knez mira znači da i mi poput Njega, imamo dužnost biti djelatnici mira, navjestitelji i graditelji pomirenja, surađujući sa svim ljudima dobre volje, tražeći zajedno rješenje problema, u duhu pozitivnog i konstruktivnog dijaloga. A to da je Bog zajedništvo života u različitosti Osoba govori nam da je ovo jedinstvo – jedinstvo u različitosti –ono što trebamo željeti u našim biskupijskim zajednicama i civilnom društvu, poručio je nuncij D’Ericco. Na kraju je svima poželio “obilje blagoslova i milosti, za dobro Božje Crkve u Dubrovniku i sveopće Crkve”.

Kao uspomenu na prvi službeni pohod Dubrovačkoj biskupiji biskup Uzinić darovao je nunciju zlatnik s likom sv. Vlaha i grada Dubrovnika. Na kraju mise apostolski nuncij kazao je kako je u ova dva dana boravka u Dubrovniku vidio da je dubrovačka Crkva živa. Izrazio je nadu da će za dvije godine biti završena i Biskupska palača kako se planira te da će se dubrovački biskup vratiti u nju kako bi živio uz katedralu. Poželio je biskupu Uziniću nova svećenička zvanja kako bi s vedrinom gledao u budućnost biskupije. Pjevanjem Te Deuma vjernici su zahvalili Bogu na daru biskupa Uzinića Dubrovačkoj biskupiji.

Nuncij D’Errico podijelio je okupljenim vjernicima apostolski blagoslov s potpunim oprostom, rekavši da mu je drago da prvi blagoslov novoga pape Franje dijeli upravo u Dubrovniku. (ika/bitno.net)