Nuncij

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico predvodio je 10. kolovoza svečano euharistijsko slavlje u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, prigodom XII. kampa, što ga je organizirala Međunarodna neprofitna udruga “Vrt plavih ruža – Il Giardino delle rose blu” čiji je utemeljitelj i predsjednik don Ermano D’Onofrio, svećenik biskupije Frosinone (Italija).

Koncelebrirali su mons. Mauro Lalli, savjetnik Apostolske nuncijature, don Ermano D’Onofrio i ostali svećenici iz Italije. Među gostima bio je i dr. Paolo Palmieri, otpravnik poslova veleposlanstva Italije u Zagrebu. Nuncij D’Errico se u homiliji posebno zaustavio na značenju kampiranja i na trajnom kampiranju “Vrta plavih ruža”. Ovdje se – rekao je – ne donosi samo materijalna pomoć. Donosimo same sebe. “Donosimo srca raspoloživa za ljubav. Donosimo želju potpunog darivanja samih sebe, odričući se onoga što je suvišno, postajemo korisni na veoma različite načine, stavljajući se na raspolaganje drugima. Vi ste ovih dana iskusili da je veća radost davati nego primati. U trenutku kada darujete same sebe, shvaćate da primate puno više. Živeći kao zajednica, osjećate i potrebu podijeliti ovo iskustvo: biti zajednica osoba koje ljube, koje darivaju i koje se daruju.”

Zaustavljajući se zatim na blagdanu svetog Lovre, nuncij D’Errico je rekao da sveti Lovro može dati snažnu pouku svim kršćanima, a na osobit način volonterima kampa: “U drugoj polovici III. stoljeća bio je sveti Lovro zadužen za karitativnu djelatnost u Rimskoj biskupiji a tu je zadaću obavljao s potpunim predanjem, postavši uzornim svjedokom ljubavi sve do potpunog predanja samoga sebe u mučeništvu. Bio je pravi svjedok nesebične ljubavi, živeći je u svjetlu Isusove radosne vijesti… Njegov primjer poziva na pronalaženje motivacije koja se uvelike razlikuje od ljudskih-čovjekoljubivih karitativno-uslužnih djelatnosti… Naša ljubav i naše služenje bližnjemu proizlazi iz okvira našeg iskustva vjere. Vjerujemo u Boga koji je ljubav, koji nas poziva da činimo ono što je On činio, da živimo Ljubav pisanu velikim slovom. Poput njega pozvani smo na služenje, kao što je ovo vaše, koje se brine za svakoga, a posebno za one neznatne, za najslabije slojeve društva”.

Na kraju propovijedi nuncij D’Errico je istaknuo da nam je potrebna takva Ljubav posebno ovdje u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama, koje su u nedavnoj prošlosti pretrpjele strahote rata. “Osobito u ovim zemljama osjećamo potrebu za porukom ljubavi koja će unijeti vedrinu, pomirenje, socijalnu uravnoteženost: na dobrobit svih, a osobito onih koji su najteže pogođeni ratom”, rekao je nuncij.

Volonteri Vrta plavih ruža već 12 godina djeluju u Gornjoj Bistri te u drugim kampovima u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tijekom proteklih godina više od 5.600 volontera ostvarilo je uistinu pravu “štafetu ljubavi” te osiguravalo trajnu prisutnost u bolnici, smjenjujući se u skupinama. Svake godine organizira se posebno kampiranje u Gornjoj Bistri u kojem sudjeluje više od 150 volontera. (ika/bitno.net)