Imenovani križevački biskup (vladika) u razgovoru za Hrvatski katolički radio 8. rujna osvrnuo se na imenovanje biskupom.

O svojoj Križevačkoj eparhiji rekao je kako „je mala, ali izuzetno značajna i ima puno svojih dobrih i lijepih povijesnih trenutaka, ali isto tako ima i poteškoća s kojima se treba uloviti u koštac. “Međutim, iskreno se radujem da ću u suradnji sa svojim svećenstvom i vjernicima raditi na dobrobiti i na rastu Kraljevstva Božjega“, dodao je.

Svoje dosadašnje upravljanje eparhijom vidi kao dobru školu u kojoj je „vidio mnoge stvari“; mnoge poteškoće, ali i dobre i pozitivne stvari. „Naučio sam se komunikaciji i odnosu s drugim biskupijama, s drugim partikularnim Crkvama itd., i ta služba administratora mi je uvelike pomogla da mogu puno lakše možda i spremnije suočiti se s izazovima koje nosi biskupska služba“, rekao je mons. Stipić.

Kazao je kako je pred njegovom eparhijom mnogo izazova i potreba koje su dugoročne. „Duhovne potrebe su kao što Isus kaže u evanđelju – kao Kraljevstvo Božje, kao tijesto koje žena umijesi pa kvasac polako raste. Tako su isto i neke stvari koje želimo ostvariti u našoj partikularnoj Crkvi kao kvasac“ – bilo da su to pastoralni, duhovni ili župni projekti, bilo monaški život ili ostali procesi, izjavio je imenovani biskup.

„Naravno, izazovi su razni. Ja se iskreno nadam da ćemo uspjeti puno toga postići, da naša mala zajednica bude stvarno jedan iskreni i svijetli znak u svijetu, posebice ovdje u Hrvatskoj (…) da poslužimo Bogu da može preko nas izgraditi dobre stvari ovdje na ovom svijetu“, poručio je.

Dodao je kako je Križevačka eparhija teritorijalno vrlo široka jer obuhvaća Sloveniju, BiH i Hrvatsku. Stoga je nedavno premještanje ordinarijata u Križevce ocijenio kao potrebnu i uspješnu odluku. Oni su geografsko središte, ali i povijesno sjedište eparhije. „Ovdje su grobovi naših prethodnika, ovdje su razni sadržaji – tu imamo samostan časnih sestara, imamo pokret Fokolara, imamo pjevački zbor, imamo muzej, biblioteku, imamo puno toga“, ustvrdio je te je dodao „ako je crkva majka prazna i tamo nema ordinarija, onda je teško očekivati nekakav duhovni napredak i u našim župnim crkvama“.

Mons. Stipić objasnio je zašto je za biskupsko geslo izabrao riječi psalmista „Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja“. „Mislim da to ‚živjeti‘ ne samo znači biološki živjeti, nego biti zajedno s Bogom; proživljavati svoj život u punini na ovome svijetu, spremati se za vječnost, a i prilikom tog života jasno i konkretno svjedočiti djela Božja u svom životu – svim ljudima.“

Na kraju je rekao kako neće biti preuzimanja eparhije jer ju je već preuzeo prije godinu i pol, a nadnevak biskupskog ređenja, odnosno hirotonije još nije točno dogovoren, ali će vjerojatno biti tijekom listopada.