Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da su od danas obavezne maske u svim zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati dostatan fizički razmak.

“Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt, a gdje se ne može držati razmak od dva metra”, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

U daljenjem pojašnjenju rečeno je kako se odredba odnosi i na vjernike za vrijeme misa u zatvorenom.

“Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa”, kazao je Božinović.

Organizatori okupljanja na kojima se očekuje više od 50 osoba obavezni su najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Navedena mjera ne odnosi se na vjerske obrede, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, sportska natjecanja, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Detaljne mjere možete pronaći OVDJE i OVDJE.