Nadbiskup je osobito potaknuo na zahvalnost za čuda obrane kojima smo bili svjedoci.

“Ujedinimo se i ne klonimo duhom. Nije dovoljno samo položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Jer branitelji su za slobodu domovine pali kako bismo je mi pravedno i pošteno znali izgraditi. Preporučimo se Gospodinu neka prođe našom zemljom i neka dođe u naš stan. On nam želi pomoći, blagosloviti na i spasiti. Ali neće bez nas. Važno je sjetiti se poginulih, sa zahvalnošću za žrtve koje su položene u temelje naše slobode te s ponosom gledati na te dane. Preporučimo u molitvu poginule koji su za našu slobodu založili svoje živote, ali i nas žive. Dužni smo na sebi raditi, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna. Ne prepuštajmo svoju budućnost stihiji i beznađu”, potaknuo je mons. Puljić u propovijedi mise koja je služena i za dobro cijele domovine.

Istaknuvši potrebu otvaranja budućnosti čiji je naraštaj osviješten o događajima u svojoj prošlosti, nadbiskup je rekao da djeci treba osigurati život u slobodi na način da cijene i poštuju ono što sada imaju, a to su sloboda i demokracija.

“Raspoložimo srce da nam Gospodin dođe. Gospodin nam želi pomoći, želi nas spasiti. Ali, neće nas spasiti bez našeg sudioništva. Zato moramo sebe uložiti u slobodu koju imamo. Moramo sebe založiti i to cijeniti! Moramo čuvati slobodu i mir, s Božjom pomoću. Nismo kadri to činiti vlastitim snagama” rekao je mons. Puljić, protumačivši to i u svjetlu navještenog evanđelja iz Lukinog evanđelja o susretu Isusa i carinika Zakeja.

“Bog očekuje da i mi poput Zakeja iznesemo Bogu svoje planove i namjere. Zakej se htio zadovoljiti pogledom. Htio je samo vidjeti Isusa i ništa više. A onda ga je Isusov poziv po imenu razoružao i oduševio. Sav radostan primio je Isusa u svoju kuću i počastio ga kao najvećeg prijatelja. Zakej je nedovršena priča koju Isus s nama nastavlja. Potreban je naš odaziv i spremnost da i sa svoje strane učinimo nešto za Božje Kraljevstvo koje je Isus objavio u govoru blaženstava. Po njima Isus želi utemeljiti, graditi novu civilizaciju, prožetu evanđeoskom humanošću. Iako su obrisi takve civilizacije neprepoznatljivi u našem okruženju gdje vlada logika zavisti, ogovaranja, mržnje i nasilja, Isus želi prekinuti spiralu osvete i probleme rješavati dobrotom, ljubavlju, a ne zloćom, oružjem istine i snagom duha, a ne nasiljem. Tom je strategijom nastupio i počeo osvajati mase”, istaknuo je mons. Puljić.

Božja Riječ potiče na svjetska zbivanja gledati drugačijim očima od onoga kako to svijet nudi. Povijest svijeta odvija se po Božjem promislu. “Usprkos sila zla koje remete njegov plan, starozavjetni pisac podsjeća da je Bog Gospodar povijesti. Ulijeva nam sigurnost njegove pobjede nad silama zla, istine nad lažima i života nad stradanjima. Ta pobjeda nije nešto što se ima tek dogoditi. Božji pobjednički zahvat već se ostvario u Kristovu vazmenom otajstvu koje slavimo u euharistijskoj žrtvi”, rekao je nadbiskup Puljić.

Pohvalio je spremnost hrvatskog naroda u kojem je 1991. god., usprkos danima koji su se činili poput urušavanja svih snova o slobodi, progovorila snalažljivost našeg čovjeka koji nije dopustio da se sve uništi i propadne.

“Osjećao se poziv – Udružimo se, ujedinimo se, srca gore! Usprkos teških rana i stradanja, koja su se zbila u Škabrnji, Vukovaru i drugim mjestima Lijepe Naše, mi smo s psalmistom kadri klicati Gospodinu, jer nam je učinio djela čudesna. Svi krajevi naše domovine vidjeli su spasenje našeg Boga. Stoga, raduj se zemljo Hrvatska! Bog tvoj hita da te spasi. To je radio u ratu i poraću. Još nam odzvanjaju molitveni vapaji iz tih dana, a bili su pravi melem na ranu potištenim dušama. U tom planu spasenja potrebno je i naše zauzimanje i suradnja. U istini trebamo prenositi što se dogodilo i kakva je žrtva zalog oslobađanja naše domovine koju smo pozvani graditi na vrednotama zajedništva, ljubavi, međusobnog poštovanja i pravde”, poručio je mons. Puljić. Podsjetio je na snagu duha hrvatskog naroda koji je na ratištima bio neustrašiv, a skloništa su bila kapele gdje se krunicom vapilo Gospi. U molitvi i trpljenju bila je povezanost s Marijom i svecima koji su nam ulijevali vjeru i nadu, te se lakše preživjela strahota i osvojila sloboda. “Toga se trebamo sjećati s pijetetom i zahvalnošću” zaključio je mons. Puljić.

Uz brojni puk, u misi su sudjelovala i državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske i policije te mnoge postrojbe i društva iz cijele Hrvatske. Na spomen obilježju masovne grobnice kod OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata kao i mnogi drugi položili su cvijeće i svijeće. Nakon mise, na Trgu dr. Franje Tuđmana održan je komemorativni prigodni kulturno-umjetnički program. Potom se tisuće pridošlih iz cijele Hrvatske u poštovanju žrtve za domovinu uputilo u kolonu sjećanja, predvođenu križem i Hrvatskom vojskom, do spomen obilježja na groblju Sv. Luke. Tu su brojna izaslanstva kod središnjeg križa položila cvijeće i svijeće te je izmoljena molitva odrješenja. Na ulazu u Škabrnju, uzduž ulice Žrtava srbočetničke agresije u predjelu Ambar gdje je agresor 18. studenoga 1991. g. masakrirao 44 ljudi, među kojima trinaest branitelja i trideset i jednog civila starije životne dobi, bili su zapaljeni lampioni. U Škabrnji je u Domovinskom ratu poginulo 86 žrtava, a u poraću ih je još šestero stradalo od mina.

IKA | Bitno.net