Najstarija riječka župna crkva, crkva Uznesena Marijina (popularno zvana još Assunta ili Vela crikva) išarana je sinoć psovkama i naopakim križevima.

Naš kolumnist Marin Miletić fotografirao je pročelje crkve danas oko 12 sati, objavivši fotografiju uz popratni komentar na svom Facebook profilu.

Na vandalizam u centru Rijeke još nitko nije reagirao te se grafiti i dalje nalaze na zidu.

Zvonik crkve inače je poznat po svom nagibu te nosi naziv “Kosi toranj”.

Status Marina Miletića prenosimo u cijelosti.

Riječka katolikofobija

Ja sam rođeni Riječanin. Volim svoj grad i presretan sam što mi je darovano živjeti u takvoj ljepoti. Većina mojih sugrađana poštuje svaku različitost i posebnost pojedinca. Otvoreni smo mi tako za svih i za sve. No, dopustite mi reći, nekako mi se čini da su pojedinci najmanje otvoreni za kršćane, napose za katolike. Sve može, ali katolici – to kao da nikako ne može. Žalosti me ta katolikofobija koja kao da je posebno izražena u mom gradu. Pa ipak, vjerujem da će najveći broj Riječana osuditi govor mržnje pojedinaca, katolikofobiju istih i da će Rijeka zaista biti prijestolnica slobode. I za nas katolike. Najstarija riječka župna crkva, naša Vela crikva nije zaslužila ovakve gnjusobe.

Riječani, pozivam vas ovaj petak, 2. studenog u 19.30 sati na svetu ispovijed, a potom i na misu i klanjanje pred Stvarnom Prisutnosti u sklopu pobožnosti prvih petaka, baš tu u Župa Uznesenje Blažene Djevice Marije – Vela crikva, Assunta kao naš odgovor za rastuću mržnju. Molit ćemo za naše progonitelje i one koji nas mrze. Neka nam Gospodin bude milostiv. Svima.

[Riječka katolikofobija]

ja sam rođeni Riječanin. volim svoj grad i presretan sam što mi je darovano živjeti u takvoj…

Objavljuje Miletić MarinUtorak, 30. listopada 2018.

Bitno.net