– Ovih dana odjeknula je vijest da je jedan trgovački centar odlučio zatvoriti svoje trgovine nedjeljom. Međutim, Vi ste se na takav potez odlučili znatno ranije. Zbog čega ste donijeli takvu odluku?

Kako bismo svim našim zaposlenicima osigurali iste uvjete rada i omogućili im da nedjelju provode s obitelji davno smo donijeli odluku da naši maloprodajni saloni neće raditi nedjeljom i nismo nikada razmišljali o promjeni te odluke. U Hrvatskoj imamo ukupno 58 salona, od kojih samo dva koja su u sklopu velikih shopping centara te moraju raditi i nedjeljom kako rade i centri. Na to, nažalost, nismo mogli utjecati.

– Kako su reagirali Vaši zaposlenici?

Naravno da su to naši zaposlenici s oduševljenjem dočekali. PRIMA neprestano radi na prijateljskom okruženju gdje svatko može ukazati na rješenja koja utječu na nas kao zajednicu jer jedino se tako možemo razvijati. Naši zaposlenici brzo prepoznaju sva naša nastojanja da uskladimo njihove ambicije i mogućnosti, ali i stavove i uvjerenja. Poštovanje prema zaposleniku i njihovom radu je najvažnije i takav odnos uvijek je prepoznat i cijenjen.

–  Što Vama predstavlja nedjelja? Može li se taj dan zamijeniti nekim drugim danom u tjednu?

Za moju obitelj nedjelja je nezamjenjiva. Svoju vjeru nastojimo živjeti svakog dana u tjednu, no nedjelja ipak ima posebnu važnost. To je dan za okupljanje, odlazak na svetu misu, druženje i svatko bi trebao imati slobodu da ga provede kako želi.

– Jeste li možda poduzeli još neke mjere kojima ste pokazali da poštujete obiteljski život svojih zaposlenika?

Želimo da naši zaposlenici osjete da poštujemo njih i njihov odabir Prime kao poslodavca. Naši zaposlenici primaju i potporu u iznosu od 10 000 kuna za svako novorođenče te poklon za svako dijete do 15. godine uoči Božića. Želimo promicati osjećaj zajedništva te zagovaramo jednostavnu, neformalnu i neposrednu komunikaciju kako bi svaki pojedinac osjetio koliko ga cijenimo.

–  Smatrate li da se mogu promijeniti navike hrvatskih kupaca što se tiče odlaska u trgovinu nedjeljom?

Nedjelja nema za svakoga istu težinu. Neki ju i ne primjećuju i imaju drugačije posložene prioritete. No, činjenica je da ako su trgovine zatvorene, kupci mijenjaju navike. Tako bi i nedjelju svi lako zamijenili za neki drugi dan, na veselje svih kojima je do sada ona bila radna.

– Možete li nam nabrojiti još neka kršćanska načela koja Vi pokušavate primjenjivati u svojem poslovanju?

Prima je obiteljska tvrtka. Brojni članovi moje obitelji su zaposlenici Prime, a unutar cijele tvrtke nastojimo razvijati obiteljski duh. Želimo da se svi osjećaju ugodno na svom radnom mjestu i u takvom okruženju lakše napreduju, budu kreativni i motivirani. U svakoj komunikaciji želimo istaknuti da su Primu kao tvrtku stvarala i oblikovala četiri načela koja su naša misao vodilja, a to su – samospoznaja, dosjetljivost, ljubav i odvažnost. Uvijek naglašavamo razvijanje sebe i rad na svojim sposobnostima, no uvijek putem poštovanja i uvažavanja svojih kolega. Ljubav sve pokreće pa tako i mi vjerujemo da ljubavlju prema sebi i drugima lakše prolaziš kroz život i prihvaćaš njegove izazove.

– Je li zahtjevno promicati kršćanske vrijednosti u poslu?

Nije zahtjevno. Mi to živimo. Vrijednosti se prenose primjerom. Nije potrebno svoje vrijednosti nametati drugima, već samo primjerom pokazati u što vjerujemo. Svojim ponašanjem svakog dana utječemo na druge u privatnom i poslovnom životu. U Primi nastojimo živjeti i djelovati kao kreativna, pametna i funkcionalna zajednica. Želimo i kao tvrtka biti primjer, istaknuti se svojim odnosom prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, kupcu i poslovnim partnerima.

Bitno.net