Vladika Križevačke eparhije mons. Milan Stipić dao je veliki intervju za portal otvoreno.hr u kojem se osvrnuo na mnoge teme iz crkvenog i društvenog života. Među ostalim, prokomentirao je i nedavne izjave pape Franje o istospolnim zajednicama.

– Mediji su prenijeli Papino mišljenje kako bi država trebala građanski skrbiti o gay osobama koji zaslužuju imati obitelj. Veliki broj katoličkih vjernika nije baš sa simpatijama dočekao to mišljenje. Što Vi mislite?

Papa ne revidira stav Crkve o obitelji kao zajednici muškarca i žene. Papine izjave treba sagledavati u kontekstu njegovog nastojanja da se osobe drukčijih pogleda na svijet nema pravo šikanirati ili ih dovoditi u situaciju nesigurnosti ili prijetnje samo zato što imaju drugačije sklonosti. Kršćani ne bi trebali prema bilo kojoj manjini imati negativan stav. Također, niti kršćani ne bi trebali biti predmetom šikaniranja zato jer imaju svoj pogled na svijet i slijede nauk Crkve. Uvažavanje je ključ odnosa među ljudima koji imaju različite stavove. I svi smo pozvani jedni prema drugima se odnositi s uvažavanjem.

– Biste li Vi kao biskup otišli recimo blagosloviti stan ili kuću jednom homoseksualnom paru koji se osjeća dijelom Katoličke crkve?

Ako me pitate bih li blagoslovio njihov način života, to ne bih mogao jer sam ja službenik Crkve koja ima jasan stav oko pitanja obitelji. Također, ne bih išao negdje gdje bih osjetio određeno iskušavanje ili nametanje u smislu neke javne eksponiranosti. Međutim, ja bih svakome blagoslovio stan tko me to zamoli. Kao svećenik sam ulazio u mnoge kuće na blagoslov, i nisam pitao nikada tko kako živi, s kim provodi vrijeme i čime se bavi. To je njegova privatna stvar. Pozivali su me i ljudi koji nisu vjernici i ja bih se uvijek odazvao u njihov dom. Nikada nikome kao župnik nisam uskratio blagoslov kuće, odlazio sam svima koji su me zvali.

Mons. Stipić u intervjuu se osvrnuo i na druge teme poput odnosa s pravoslavcima, revidiranja Vatikanskih ugovora, vjeronauka i sl. Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.