Kada pod svetom misom slušamo biblijske tekstove, znamo i vjerujemo da Bog tada govori svome narodu, a sam Krist naviješta evanđelje. Stoga se iz poštovanja prema Božjoj Riječi, Evanđelistar nosi u procesiji prije svete Mise i ljubi nakon čitanja. Tim se znakovima i gestama pokazuje vjera o Božjoj nazočnosti u svetim tekstovima.

Zajednica Božjeg naroda uvijek pokazuje osobitu pozornost prema tekstovima Svetog pisma, kao i prema onima koji naviještaju i tumače Riječ Božju (biskupi, svećenici, đakoni). I očekuje da se oni „posebno i dobro priprave za tumačenje svetih tekstova“ te da „izbjegavaju bilo kakvu improvizaciju (kardinal Robert Sarah).

Ustanovljenjem Nedjelje Božje riječi papa Franjo predložio je neke konkretne stvari koje nije teško ostvariti. Ponajprije, da se ta Nedjelja svečanije proslavi, a u homiliji razmisli kako „dati što veće poštovanje prema Svetom pismu“ i kako „o Riječi Božjoj razmišljati i širiti kulturu njezinog čitanja“.

U ovogodišnjoj božićnoj čestitci, dok smo očima vjere u Djetetu u jaslama „otkrivali utjelovljenu Riječ“, učinilo mi se prikladnim upitati: Kako se odnosimo prema njegovoj pisanoj Riječi, prema Svetom Pismu?

Ponovit ću to i sada u vidu priprave za Nedjelju Božje Riječi koju ćemo proslaviti 24. siječnja 2021. godine:

  1. Imamo li u svom domu tu svetu knjigu? Sjetimo li se u prigodi nekih važnih obiteljskih događaja kupiti Sveto pismo (ili barem evanđelje) i pokloniti to kao dar?
  2. Ako u kući imamo Bibliju, gdje se ona nalazi? Možemo li pronaći neko vidno mjesto u svom domu gdje ćemo držati Bibliju kao svoje kućno svetohranište? Jer, riječi Svetoga pisma su „žive i djelotvorne“ te korisne „za pouku, popravljanje i odgajanje“, kako piše apostol Pavao svome učeniku Timoteju (2 Tim 3, 14-16).
  3. Poželio bih da ovo vrijeme pandemije, kad se malo više družimo u obitelji, iskoristimo to zajedništvo i za druženje s Biblijom, pa nešto vremena posvetimo čitanju poticajnih tekstova Očevog pisma, osobito izvješća u evanđeljima o Isusovom rođenju, njegovoj muci i uskrsnuću. Jer, Tko poznaje pismo, poznaje Božje srce“, rekao je papa Grgur Veliki. A „ne poznavati Sveto pismo, znači ne poznavati samoga Krista“, zapisao je sveti Jeronim čiju smo 1600. godišnjicu rođenja obilježili 2020. godine.

Završavam ovo prigodno pismo „Ususret Nedjelji Božje Riječi“ s nekoliko poticajnih misli župnicima, katehetama i roditeljima:

  1. Ako nemate u kući Sveto pismo (ili barem Evanđelje), nabavite tu svetu knjigu i odredite za nju počasno mjesto gdje će stajati kao vaše „obiteljsko svetohranište“. Uzmite češće u ruke tu knjigu kad ste na okupu i pročitajte koju stranicu svetoga teksta.
  2. Neka župnici i katehete potaknu kumove ovogodišnjih krizmanika da im uz druge darove nabave i tu svetu knjigu. Ona se može poklanjati i mladencima na vjenčanju.
  3. Onima koji bi željeli pripremiti se za nedjelju čitanjem liturgijskih tekstova, neka se u tom vidu omogući u župnim prostorima organizirati biblijske večeri tijekom tjedna.

Svima pozdrav i blagoslov sa željom neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva.

Neka svoj pogled svoj svrati na vas i milostiv neka vam bude tijekom cijele Nove 2021. godine.

Neka u vašem srcu probudi žarku čežnju za čitanjem njegovoga Pisma i mir neka vam donese!

mons. Želimir Puljić,

zadarski nadbiskup