„Neka uskrsni blagoslov bude zalog vaše sigurnosti u ovom nesigurnom vremenu, vaše stabilnosti u ovim promjenjivim vremenima i vaša snaga u svemu na što nas ovaj život izaziva. Osobito mislimo na one koji su prikovani za stolice i krevete, na bolesne i napuštene – neka znaju da nisu sami. S njima smo. S njima je i Gospodin patnik kojemu su oni najbliži“, poručio je mons. Puljić.

Nakon šutnje Velikog petka i Velike subote, na Uskrsnom bdjenju čuli smo crkvena zvona koja su najavila veliki događaj, da je Gospodin uskrsnuo“, rekao je nadbiskup, izražavajući duhovnu povezanost s narodom koji prati misna slavlja putem medija.

Šutnja Velike subote „već više tjedana vlada Zadrom, domovinom i cijelim svijetom zbog opasne zaraze koronavirusa, rekao je nadbiskup, istaknuvši da su u liturgiji Uskrsnog bdjenja „nedostajali milozvučni glasovi“ Katedralnog zbora sv. Stošije i „nazočnost vjernika koji su ove godine u svojim domovima pratili obrede preko različitih medija. No, prostorom naše prazne katedrale odjeknuo je Himan uskrsnoj svijeći koja simbolizira Krista pobjednika“, naglasio je mons. Puljić. Podsjetio je da je taj veličanstveni Himan spjevan u 4. st. na sjeveru Italije, a započinje riječju ‘Exultet’ – „Nek usklikne sad nebesko mnoštvo anđela“.

„Dok spominjem nastanak toga Himna u sjevernoj Italiji, ne mogu ne misliti na one tisuće nastradalih od opasnoga virusa upravo u tom dijelu Italije i suosjećati s obiteljima, pojedincima, s biskupijama koje su uz brojne žrtve vjernika imale i ogroman broj žrtava svećenika. Suosjećamo i pratimo ih ljudskom, molitvenom i kršćanskom solidarnošću“, rekao je nadbiskup.

„Isusovo uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. I naša Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: ‘Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja!’. Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire pogled prema nebu te pjeva: Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!“, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je uskrsnuli Krist gospodar života i smrti koji nam upućuje utješne riječi: „Ne bojte se. Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i umre“. „Osnaženi tom vjerom i mi smo kadri, svim nevoljama usprkos, ‘stajati čvrsto u Gospodinu’ (Fil 4, 1). Jer Uskrsnuli je svjetlo u povijesti ljudskoga mraka i tame i najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade. U to ime, želim optimizmom i nadom ispunjene dolazeće dane“, poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup je poželio blagoslovljene uskrsne blagdane svećenicima koji su u župama „ovlašteni suradnici biskupskoga reda“.

„Budite i u ovim teškim okolnostima propovjednici nade i širitelji optimizma i pouzdanja. Uskrsne blagdane čestitam redovnicama i redovnicima koji samozatajno služe Bogu po svojim zavjetima, daju svjedočanstvo čvrste vjere te svakome tko ih upita pružaju razloge nade koja je u njima. Želim blagoslovljene uskrsne blagdane vama, drage obitelji, koje ste po svom zvanju ‘mala Crkva’ u koje se ovih dana krize i kušnje sam Gospodin preselio i s vama hodi i moli. Vi ste ga prihvatili kao ono učenici iz Emausa i pozvali neka ostane s vama ‘jer zamalo će večer i dan je na izmaku’. Družite se s njime u molitvi, razgovoru i čitanju njegove riječi. Ta sam je rekao ‘Kad ste dvojica ili trojica sabrani u moje ime, ja sam s vama’“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

„Želim blagoslovljene uskrsne blagdane predstavnicima građanske vlasti na lokalnoj, gradskoj, županijskoj i na državnoj razini. Oni su snagom službe pozvani u temelje našega društva ugrađivati vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti. U ovo teško i izazovno vrijeme valja im se boriti s dodatnim osjećajima straha i panike te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. A to nije nimalo lako, posebice u ozračju neizvjesnosti“, primijetio je nadbiskup.

„Blagoslovljeni uskrsni blagdani svima koji su prošlih tjedana vodili i vode brigu za zdravlje i sigurnost ljudi, posebice liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, javni djelatnici, državni dužnosnici, policija i vojska, vatrogasci i trgovci, volonteri i djelatnici obavijesnih sredstava. Sve koji su se izložili u obrani od opasnog virusa i razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, preporučujemo Gospi od Zdravlja neka nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala“, preporučio je nadbiskup.

„Uskrsne dobre želje upućujem posebice brojnim ucviljenim obiteljima, starcima i bolesnicima, posebice onima koji su nedavno oboljeli od opakog virusa, pa su svojom patnjom najbliži Kristu patniku. Neka svoju muku i probleme prikazuju za dobro našega naroda te bolju i skladniju budućnost naše Domovine. Svi ćemo im za to biti neizmjerno zahvalni. Blagoslovljene uskrsne blagdane upućujem učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, vjeroučiteljima i katehetama, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji“, rekao je nadbiskup Puljić.

Poželio je blagoslovljene uskrsne blagdane i zauzetim vjernicima laicima, pjevačima, bratimima, ministrantima, članovima ekonomskih i pastoralnih vijeća te katoličkih društava i udruga, poručivši da je Isusovo uskrsnuće „nebeski događaj, nadpovijesna stvarnost u kojoj Krist svojim križem i uskrsnućem povezuje nebesko sa zemaljskim te božansko s ljudskim“.

Koncelebrirali su katedralni župnik Josip Radojica Pinčić, ceremonijar Roland Jelić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar Ante Sorić i nadbiskupov tajnik Damir Šehić. Misno slavlje izravno su prenosili Diadora TV i Radio Zadar.

IKA | Bitno.net