Poštovani,

Razumijem znatiželju novinara glede teme članka objavljenog u tjedniku “Globus” o tzv. “smjeni”, odnosno „umirovljenju“ zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Na Vaše traženje moga očitovanja kao predsjednika HBK, ovim putem apeliram na javnost da ne nasjeda na takve dezinformacije. Sadržaj napisanoga u tom članku odudara od uhodanoga protokola Svete Stolice i nije utemeljen na službenim informacijama.

Nije bez razloga papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije naslovljenoj “Istina će vas osloboditi” (Iv 8,32) upozorio na „fake news“. Želio je time i on doprinijeti „zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti, ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskog zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćivanju istine“.

U kontekstu objavljenoga članka u “Globusu” i nekim drugim tiskovinama, dobro je još jednom promotriti aktualnost ovogodišnje Papine poruke “Istina će vas osloboditi”. Papina poruka i stav, naime, mogu pomoći medijskim djelatnicima da budu oprezni pred širenjem dezinformacija, kako bi bili i ostali „neumorni tražitelji istine u stvaranju povjerenja na putu mira i zajedništva“, kako naučava papa Franjo.

mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK

Bitno.net