Preuzvišeni gospodine,

s radošću smo primili vijest da Vas je Sveti Otac imenovao nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije.

Kao zrenjaninski biskup, a zatim i kao predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda i dopredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija već ste stekli dragocjena iskustva u pastoralnom radu s katoličkim vjernicima različitih nacionalnosti u kontekstu složenih društvenih i kulturnih zahtjeva i izazova današnjice, kao i u ekumenskim nastojanjima.

Međuljudski odnosi i povjerenje koje ste ustrajno gradili bit će Vam zasigurno potpora i pomoć na novoj službi gdje Vas očekuju svećenici, redovnici i redovnice, članovi pokreta i sav vjerni puk Beogradske nadbiskupije i metropolije.

Stoga Vam ovim radosnim povodom upućujem srdačne čestitke u ime Hrvatske biskupske konferencije, sa željom da Vas Krist Gospodin ispuni svojim Duhom istine i ljubavi kako biste vodili povjereni Vam narod.

Ad multos annos!

✠ Dražen Kutleša
predsjednik HBK

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od upravljanja Beogradskom nadbiskupijom mons. Stanislava Hočevara, SDB, i novim nadbiskupom imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa dr. sc. Ladislava Németa, SVD.

Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji priopćila je na spomendan svetih Srijemskih mučenika, 5. studenoga 2022. u podne, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, da je sveti otac Franjo prihvatio odreknuće od upravljanja Beogradskom nadbiskupijom mons. Stanislava Hočevara, SDB, i novim nadbiskupom imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa dr. sc. Ladislava Németa, SVD.

Prema odluci pape Franje, od dana imenovanja mons. Ladislava Németa beogradskim nadbiskupom upravljanje Zrenjaninskom biskupijom i dalje je povjereno mons. Németu kao apostolskom upravitelju. Mons. Hočevar, dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit će pak upravljati Beogradskom nadbiskupijom kao apostolski upravitelj sve do dana ustoličenja novoimenovanog nadbiskupa Németa. Nadnevak ustoličenja bit će objavljen naknadno, a prema Zakoniku kanonskog prava novi nadbiskup službu mora preuzeti u roku od dva mjeseca (usp. Kan. 418 – § 1.).