Novi splitsko-makarski nadbiskup koadjuor mons. Dražen Kutleša predvodio je jučer popodnevnu proslavu blagdana Male Gospe i Dana grada Solina na Gospinom Otoku.

U svojoj je propovijedi mons. Kutleša, tumačeći evanđeoski tekst o svadbi u Kani Galilejskoj, stavio naglasak na snagu i plodove Marijine molitve te na ono što možemo naučiti od nje koja je – kako reče – „najuzvišenija od svih ljudi“, objavljeno je na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Marija je došla u Kanu Galilejsku radovati se s mladencima, biti s njima u njihovoj sreći i pokazati im što osjeća iskreno iz duše“. U tome nadbiskup vidi poziv nama vjernicima da budemo oni koji će širiti radost i radovati se dobru bližnjega.

Govoreći o prvom Isusovom čudu u Kani Galilejskoj, pretvaranju vode u vino, naglasio je kako je Marija primijetila potrebu mladenaca (da im je vina ponestalo) i svojom pravodobnom intervencijom spasila ih od sramoćenja. U tom je svjetlu potaknuo na promišljanje jesmo li mi ti koji ćemo okrenuti svoje lice prema ili od čovjeka u potrebi. „Hoćemo li po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju biti ljudi koji će suosjećati s drugima, biti oni koji će ući u ‘kožu’ drugoga i razumjeti njegove potrebe i osjećaje ili ćemo željeti patnju i sramotu drugoga kako bismo uživali u njegovoj nesreći?“ – upitao je.

Posebno se osvrnuo na opasnost licemjerstva u našem narodu, među vjernicima kazavši: „Mi, Hrvati, se toliko puta dičimo da poštujemo obitelj, svoj dom, Boga, a ponašamo se sasvim suprotno od toga. Uglađeni smo na vani a iznutra agresivni i grubi. Zar ne bismo u svojoj obitelji trebali pokazivati najblaže i najbolje lice, a ne nasilno i grubo? A prema onima koje ne poznajemo smo ljubazni. Koliko dijalogiziramo u obitelji? Koliko smo koncentrirani samo na sebe ili želimo čuti i vidjeti drugoga? Kao što svaka majka poznaje potrebe svoje djece, tako naša nebeska Majka Marija vidi naše potrebe, samo mi često želimo ono što nam šteti a ne ono što nam istinski treba.“

Na kraju svoje propovijedi mons. Kutleša je stavio pred vjernike Mariju kao uzor ustrajne i strpljive molitve, čvrste i nepokolebljive vjere, nade koja ne postiđuje i samoprijekorne ljubavi, te ih potaknuo na sklad molitve i djela. „Budimo vjerni ljudi, vjerni Bogu, svojoj obitelji i svojoj domovini. To možemo jedino ako istinski i pošteno djelujemo kako u svojoj obitelji tako i u društvu“, zaključio je.

Dodajmo kako je prije samoga početka euharistijskoga slavlja riječ pozdrava uputio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Naglasio je da je ovogodišnja proslava Male Gospe posebna ne samo zbog specifičnih uvjeta nego zbog darova nebeske Majke nama svojoj djeci i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: posvete bazilike i novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koadjutora mons. Kutleše.