Nadbiskup Eterović blagoslovio obnovljenu crkvicu sv. Dujma

“Svečanost blagoslova crkvice sv. Dujma potiče nas da poput sv. Dujma budemo svjedoci Isusa Krista. Želi nam poručiti kako je važno otkrivati, vrednovati i njegovati vjersku, kulturnu i nacionalnu baštinu”, istaknuo je nadbiskup Eterović na misi blagoslova crkvice u Pučišćima na Braču.

DujamFoto: IKA
Na predjelu Dubrova u Pučišćima na Braču generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović blagoslovio je u subotu, 11. kolovoza, u tijeku liturgijskoga bogoslužja obnovljenu crkvicu sv. Dujma koju je u 17. st. na svomu posjedu podigla pučiška obitelj Vranjican. U nazočnosti vjerničkoga mnoštva koje je ispunilo prostor pred crkvicom posvećenoj sv. Dujmu, u misnom slavlju koncelebrirali su mjesni župnik Tonči Kusanović, kanonici prvostolnoga kaptola Zagrebačke nadbiskupije: mons. Ivan Hren i mons. mr. Stjepan Večković, zatim kanonici Metropolitanskoga kaptola u Splitu: dr. Ante Mateljan, maestro Šime Marović, župnik splitske prvostolnice Tomislav Ćubelić i ostali svećenici.

Na početku liturgijskoga bogoslužja nadbiskup Eterović blagoslovio je vodu kojom je, zatim, poškropio obnovljenu crkvicu i okupljene vjernike. U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o Crkvi koju je Krist ovomu svijetu povjerio ljudima pozivajući ih da budu njezino živo kamenje. Osvrnuvši se na obnovu i blagoslov crkvice posvećene sv. Dujmu, nadbiskup je ustvrdio da je crkvica, unatoč skromnih dimenzija, znakovita jer potiče vjernike na zahvalnost prema ljubavi kojom je mučenik Dujam posvjedočio svoju vjernost Isusu Kristu. Podsjetio je, nadalje, kako su Hrvati po dolasku u naše krajeve postali članovi kršćanske zajednice, odbacili pritom stara vjerovanja i prihvatili novu vjeru, a s njom i svece, posebno mučenike, koje su častili. Godine 641. papa Ivan IV., najvjerojatnije iz Dalmacije, poslao je opata Martina u Dalmaciju i Istru da otkupi kosti kršćanskih mučenika, te im je u znak štovanja podignuo kapelicu sv. Venancija u Rimu. Time se štovanje hrvatskih mučenika proširilo i izvan naših krajeva. Od tadašnje prve veze Pape i Hrvata pa sve do danas, Hrvati su ostali povezani sa Svetom Stolicom na čelu s Petrovim nasljednikom. Ova nas trajna povezanost, kao i svečanost blagoslova obnovljene crkvice, potiče da budemo svjedoci Isusa Krista. Svečanost nam želi poručiti kako je važno otkrivati, vrednovati i njegovati vjersku, kulturnu i nacionalnu baštinu, istaknuo je, uz ostalo, nadbiskup Eterović.

Primijetivši kako je Katolička crkva osjetljiva, s jedne strane, na sve naglašeniju sekularizaciju društva, a s druge strane, na sve prisutnije traganje vjernika za Bogom, podsjetio je vjernike da će tema ovogodišnje Sinode biskupa biti “Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere”. Izrazivši nadu da će obnovljena crkvica svima biti poticaj na obnovu krsnoga poziva, nadbiskup je pozvao vjernike da svojim životom proslave Boga i ostvare svetost na koju su pozvani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnoj riječi župnik Kusanović posebno je zahvalio Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture na čelu s dr. Radoslavom Buzančićem i dr. Vanjom Kovačić koji su vodili drugu fazu obnove crkvice, i to u razdoblju od 2011. do 2012. g. kada je crkvica građevinski učvršćena, uređen krov, postavljen oltar, ugrađeni pragovi i popločan pod. Zahvalio je, nadalje, dr. Emiliju Marinu na vođenju prve faze obnove g. 2003., pri čemu je temeljito istražen okoliš crkvice i uklonjen višak materijala. Pučiška općina na čelu s načelnikom Marinom Kaštelanom zaslužna je za uređenje okoliša crkvice, dok je na njezinoj obnovi surađivala i Klesarska škola iz Pučišća. Ekonom Zagrebačke nadbiskupije mons. Hren darovao je crkvici zvono, a zahvala je upućena i donatorima, posebno Branku Rogliću. Svoju čestitku župi u ime Splitsko-dalmatinske županije koja je materijalno pomogla obnovi crkvice poslao je župan Ante Sanader. Na kraju liturgijskoga slavlja, koje je pjevanjem uzveličao župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem s. Danijele Mihić, kanonici Metropolitanskoga kaptola u Splitu darovali su crkvici relikviju sv. Dujma, zatim kopiju svečeve slike i monografiju “Korake nam upravi sveti Duje – Nadahnuća s procesija Sudamja 1991-2011” koju su priredili Josip Botteri Dini i Ante Mateljan. (ika/bitno.net)

Objavljeno: 13. kolovoza 2012.

Možda vam se svidi