„Slavimo danas Božić u središtima naših gradova, po crkvama i katedralama, ali ovdje smo u predvečerje dana na periferiji grada i društva, i doista je ovo najprikladnije mjesto za slavljenje Božića jer Gospodin je došao upravo u takvu stvarnost“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uvodeći u misno slavlje u kapelici sv. Josipa Radnika, u splitskom zatvoru Bilice gdje sa zatvorenicima, već tradicionalno, slavi Božić.

U koncelebraciji su bili novi župnik župe sv. Spasa na Mejašima don Hrvoje Dragun i novi župni vikar don Josip Ulić, koji pastoralno i duhovno brinu o privremenim stanovnicima ove ustanove, te biskupov tajnik don Nikola Šakić, a pjevanje božićnih pjesama na gitari je animirao đakon don Mirko Šakić.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je istaknuo kako svatko od nas može imati Božić i kada ga ne slavi onako kako je navikao – u krugu svoje obitelji, te da je upravo ovo vrijeme izoliranosti prigoda da susretnemo Isusa koji je došao među ljude ne zbog naših zasluga nego iz ljubavi i milosrđa. „Nema situacije u čovjekovom životu koja izmiče Njegovoj ljubavi. Bog ulazi u našu stvarnost – u hladnoću, odbačenost i tamu te unosi svjetlo. Kada nasiljem odgovaramo na nasilje i osvetom na osvetu, tama u nama se povećava, no malo dijete Isus svjetlom svoje ljubavi može rasvijetliti sve tame u našim životima“. Pojasnio je da ta betlehemska ljubav raste od jaslica preko križa do grba i uskrsnuća, da nas prihvaća cjelovito u svim našim lutanjima, te da u Njegovim očima svi imamo jednako dostojanstvo čovjeka bez obzira tko smo, odakle dolazimo i što smo u životu činili. „Bog je postao čovjekom da bi i čovjek postao čovjekom, a to nije lako. Moguće je ukoliko izgradimo jaslice u srcu svakoga od nas i dozvolimo Kristu da se useli u naše živote. Njega ne plaši ono što u našim srcima može pronaći, a ne treba plašiti ni nas kada znamo da ga svojom toplinom, svjetlom i bezuvjetnom ljubavlju može promijeniti“, zaključio je nadbiskup.

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Na samom završetku euharistijskoga slavlja, nadbiskup je zatvorenicima i osoblju čestitao Božić te sretnu i blagoslovljenu Novu godinu, zaželjevši da postanu životni prostor Isusova odrastanja. Nadbiskup je zatvorenicima poklonio krunice te knjige za zatvorsku biblioteku.

Splitsko-makarska nadbiskupija | Bitno.net